Hlavní obsah

Myslivci z Křešic a blízkého okolí v sobotu lovili ryby

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslivecké sdružení Křešice Ostrý, které obhospodařuje pronajatý rybník V luhu, v sobotu 29. října provedlo výlov uvedeného rybníka.

Foto: Petr Hejna
Článek

Tento nevelký rybník, nacházející se nedaleko Sedlické obory cestou ke Kožlí u Čížové, byl již opakovaně dějištěm zábavných rybářských závodů v létě. Nyní, v době výlovů zarybněných, zejména jihočeských rybníků a rybníčků, i on opětovně nabídl po odpuštění hladiny něco z oploutveného tvorstva svých vod.

Velký zájem byl především o nepočetné okouny, základ úlovku pochopitelně tvořili kapři. Vzhledem k odkousaným ocasům některých kusů bylo patrno, že na rybníku řádí škodná. K potěše autora článku prvotní domněnka, že se jedná o vydru, byla později specifikována na jím vyjádřené podezření na norka amerického, šelmu u nás jak patrno nepůvodní, ale díky únikům jedinců z chovných farem u nás nedobrovolně domestikovanou k neradosti cechu rybářského. Podobné invazní živočišné a rostlinné druhy se stávají hrozbou v mnoha oblastech - za všechny snad stojí jmenovat plzáka španělského, postrach zahrádkářů.

Členové mysliveckého sdružení byli oproti honům přítomni se mnohdy se svými rodinnými příslušníky i dětmi. I když plánovaný výlov po opadnutí hladiny byl plánován na jedenáctou hodinu, došlo k malému zdržení. Nicméně kolem poledne již namísto lesklé vodní plochy lesem obklopeného rybníka se objevilo bahnité dno se stružkou tekoucí vody.

Část rybolovců tedy zaujalo s podběráky místo u čepu a druhá pak pod hrází. Výlov této oproti průmyslově obhospodařovaným chovným rybníkům proběhl jako blesková akce, a tak již zanedlouho proběhlo dělení úlovku mezi účastníky akce a v příjemně nechladném podzimním odpoledni pokračovalo přátelské setkání u ohně, guláš, špekáčků, domácího koláče, kávy, rozličných nápojů a piva, zpestřených hudebními vložkami na heligonku.

Fotografie a video z akce zde: http://www.transfernet1.wz.cz/vylov.htm

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám