Hlavní obsah

Muzika 2015 - návraty ke kořenům

Novinky, Jan Beneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 11. července se v přírodním divadle v Hrádku u Rokycan odehrál další ročních hudebního festivalu Muzika. Po dvou dekádách, kdy tento festival pořádal písničkář Jaroslav Samson Lenk, převzal před třemi lety štafetu frontman plzeňského Copu – Míša Leicht, který se ujal také moderování.

Foto: Jan Beneš

Robert Křesťan nepřivezl na Muziku Druhou trávu, ale svou první kapelu Trapeři

Článek

V malebném prostředí lesního divadla dostávaly po léta příležitost začínající kapely, a i když soutěž pro nováčky takzvaná Openscéna už na obnovené Muzice v Leichtově dramaturgii chybí, úvod festivalu přesto patřil mladé kapele JaNik ze základní umělecké školy Malonty na Kaplicku.

Ostatní skupiny už sice patřily k ostříleným formacím, ale mnohé dělaly své první hudební kroky právě v Hrádku. Na svůj postup na hlavní scénu zavzpomínala třeba Devítka a jednu z prvních příležitostí zahrát zaplněnému amfiteátru měl před několika lety i další z letošních účinkujících trio blovických učitelek Přelet MS.

Milovníky bluegrassové muziky pak jistě lákaly legendární Poutníci, COP nebo BG Bazar. Právě COP před třemi lety oslavil na obnovené Muzice 35 let své existence a od té doby se stalo zvykem, že každá z účinkujících kapel si nacvičí jednu písničku z jeho repertoáru.

Letošní Muzika byla také ve znamení návratu ke kořenům. Dalším vítězem Openscény,  který se letos vrátil do Hrádku, byla Epydemye a nešlo u ní jen o návrat fyzický, ale také hudební. Po několika letech, kdy kapela svoji muziku přitvrdila a vyzkoušela i pódia rockových festivalů, měli účastníci Muziky 2015 opět možnost poslechnout si kapelu o dvou kytarách a kontrabasu, ke kterému se poměrně nezvykle staví žena – Lucie Vlasáková.

Na své začátky zavzpomínal také Robert Křesťan, který místo své obvyklé kapely dal dohromady partu kamarádů, se kterými začínal, a se skupinou Trapeři zahrál první písničky psané ještě v pubertě.

Závěr hlavního programu festivalu pak patřil kapele St. Johnny, což je jediná kapela v ČR hrající jump-blues 50. let. Úplnou tečku pak ještě udělala skupina MHS na tradičním countybále, který učinil letošní festival v Hrádku u Rokycan minulostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám