Hlavní obsah

Muzeum ve Šlapanicích slaví své osmdesátiny novou výstavou

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum ve Šlapanicích oslaví své letošní 80. narozeniny výstavou A léta běží… Šlapanice a muzeum 1934-2014. Výstava je pro veřejnost otevřena od 27. června do 19. října.

Foto: Muzeum Brněnska

Pohled do výstavy

Článek

Výstava A léta běží… návštěvníkům představí vzácné a kuriózní předměty ze šlapanických sbírek – například obrazy mistra krajináře Aloise Kalvody (1875-1934), orientální vrhací dýku, vzácné svatební prysky, africkou masku, vypreparovaný exemplář krokodýla nilského a mnohé další.

Celou výstavu provázejí historické fotografie města a informační panely představující nejzajímavější a nejdůležitější okamžiky v životě zdejších občanů i ve fungování muzea za posledních 80 let. Vše doplňuje množství fotografií a rozměrná časová osa zachycující Šlapanice v kontextu událostí významných pro české, ale i světové dění. Prostor je věnován také názorům a kreativním nápadům návštěvníků. Na své si přijdou i milovníci hádanek a poznávací hry „kufr“.

Kurátorka výstavy Martina Krajíčková uvedla: „Muzeum ve Šlapanicích slaví po celý letošní rok. Kromě výstav se konají přednášky, chystáme také archeologickou vycházku a tvořivé workshopy. Těšíme se z toho, že se k nám návštěvníci, ale také školy a školky rádi vracejí a chceme, aby naše nabídka pro ně byla opravdu pestrá.“

Během celého léta je v muzeu otevřená také výstava Dítě, dětství, mateřství. Rozmilá výstava o vyrůstání před sto lety, která zaručeně potěší malé i velké. Na této výstavě se dozvíte mnoho zajímavého o narození a šestinedělí, babictví, péči o děti i nabídce nejrůznějšího vybavení pro děti od 19. do poloviny 20. století.

Jsou zde k vidění staré hračky, nábytek, kočárky i dětské oblečení. Pro děti i dospělé je připravená velká herna s množstvím her a hříček. Výstava byla připravena ve spolupráci se Středočeským muzeem v Roztokách u Prahy a potrvá do 14. září letošního roku.

Muzeum ve Šlapanicích sídlí ve starobylé budově někdejší scholasterie. V jeho sbírkách se nachází mimo jiné pozůstalostní fond významného českého krajináře Aloise Kalvody, který se v městečku Šlapanice narodil.

Součástí etnografických sbírek muzea je pozoruhodná kolekce výšivkových tiskátek. Šlapanice a jejich okolí jsou také spojovány se známou slavkovskou bitvou "tří císařů". Budova scholasterie sloužila před bitvou jako štáb maršála Soulta, velitele IV. francouzského armádního sboru.

Ve vestibulu muzea jsou nově vystaveny dva restaurované koněspřežné kočáry pocházející z přelomu 19. a 20. století. V současné době se v muzeu konají krátkodobé tematické výstavy a muzeum se ve své činnosti dlouhodobě zaměřuje na dětské návštěvníky.

Muzeum ve Šlapanicích je jednou z poboček Muzea Brněnska, které dále spravuje Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a v roce 2015 otevře novou pobočku ve Vile Löw-Beer v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám