Hlavní obsah

Muzeum v Ivančicích slaví 125 let

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum, které je pobočkou Muzea Brněnska, náleží k nejstarším regionálním na Moravě. Letos uplynulo 125 let od chvíle, kdy bylo ivančické muzeum otevřeno. Stalo se tak 10. června 1894. Významnému výročí je věnována výstava v prostorách Památníku Alfonse Muchy v Ivančicích.

Článek

Výstava je členěna do dvou částí. V první mají návštěvníci možnost seznámit se s historií muzea a osobnostmi, které významnou měrou přispěly k jeho vzniku a rozvoji.

Připomíná například ředitele měšťanské školy v Ivančicích Josefa Vávru, jenž byl hlavním tvůrcem muzea a dlouholetým správcem, nebo Ladislava Vaška, učitele a pozdějšího ředitele zdejší dívčí obecné a měšťanské školy. Muzejní činnosti se věnoval více než padesát let. Připomenuty jsou i problémy a obtíže, s nimiž se muzeum muselo potýkat a překonávat je.

Druhá, rozsáhlejší část prezentuje vybrané exponáty z bohatého a rozmanitého sbírkového fondu muzea. Fond, budovaný po celou dobu existence muzea, obsahuje řadu významných a cenných předmětů z různých oborů lidské činnosti.

Nachází se v něm předměty vztahující se k historii Ivančic a okolí, výtvarná díla, archeologické nálezy, uměleckoprůmyslové předměty, staré tisky a rukopisy, textil, historické fotografie…

Chybět nemohou exponáty připomínající významné ivančické rodáky – Alfonse Muchu, Beneše Metoda Kuldu a Jakuba Svobodu. Mezi nejzajímavější exponáty na výstavě patří pozdně gotická plastika Neznámého světce s knihou nebo první díl Bible kralické z roku 1579. Poprvé je zde také vystaven Muchův rozměrný divadelní plakát Médea z roku 1898, který se podařilo do zdejších sbírek zakoupit v loňském roce díky dotaci Ministerstva kultury ČR.

„Naším záměrem je, aby si návštěvník výstavy mohl udělat představu o tom, jak široký rozsah sbírkových předmětů muzeum spravuje a opečovává. Na výstavě tedy prezentujeme vedle předmětů reprezentativní povahy také obyčejné předměty denní potřeby, které se v minulosti běžně vyskytovaly v domácnostech,“ uvedla vedoucí Muzea v Ivančicích Marta Němečková.

Výstava, zahájená 1. 11. potrvá  do 19. 11. Muzeum je otevřeno: středa - 9:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00 hodin, v úterý, čtvrtek a pátek 9:00 – 12:00 a 13:00 – 16:00 hodin a v sobotu a neděli od 13 do 17 hod.

Reklama

Výběr článků

Načítám