Hlavní obsah

Muzeum Šumavy vlastní jednu z největších sbírek stříbrného skla na světě

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překrásné poháry, mísy, svícny či vázy, některé se zataveným optickým dekorem, jsou námětem nové výstavy v Sušici.

Foto: Jan Kaše

Muzeum Šumavy v Sušici

Článek

V sušickém muzeu byla zahájena výstava s názvem Stříbrná krása, na které se můžete seznámit se zajímavými exponáty, vyrobenými ze stříbrného skla.  

Až do 19. století se skláři snažili vyrábět stříbrné sklo pomocí roztoků cínu, olova, bismutu, rtuti a jiných směsí. V roce 1849 byla patentována nová metoda výroby:

„Zpočátku se používal roztok rtuti, založený na technikách používaných při stříbření zrcadel. Později měla každá sklárna svůj vlastní tajný a velmi střežený recept na výrobu roztoku stříbra,“ dočteme se na výstavě.

Do prostoru mezi stěnami skla se roztok vliv otvorem a výrobek byl vložen do malé míchačky, která zabezpečila rovnoměrné rozlití směsi. Zbytek se poté vylil, výtvor se vysušil a otvor zalepil uzávěrem (nejprve se používal papírový, později skleněný nebo kovový).

Výrobky ze stříbrného skla - vázy, podnosy, mísy, poháry, talíře či svícny - samozřejmě patřily mezi dražší artikl, a proto zákazníky byly především bohatší vrstvy obyvatelstva. Největší dobu slávy prožívalo do první světové války. Následně byla výroba udržována pouze v omezené míře a po roce 1945 prakticky skončila. Výjimkou byly termosky, jejichž produkce pokračovala i nadále.

V dnešní době můžeme obdivovat stříbrnou vrstvu na skle nejen u zahradních okrasných koulí a již zmíněných termosek, ale také u uměleckých děl.       

Za zmínku stojí i skutečnost, že Muzeum Šumavy vlastní jednu z největších sbírek stříbrného skla na světě.

Výstavu můžete navštívit do konce července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám