Hlavní obsah

Muzeum si výročí založení firmy Baťa připomene řadou výstav i mezinárodní konferencí

Novinky, Michaela Mitáčková

Zajímavými výstavami i mezinárodní konferencí si Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připomene 120. výročí založení firmy Baťa, které připadá na 21. září. Jednou z hlavních akcí je výstava nazvaná K štěstí klíček je střevíček – Baťa.

Foto: Fond Státního okresního archivu na Klečůvce

Pouliční výprodej obuvi před zlínskou Tržnicí, konec 30. let 20. století.

Článek

Tato výstava se zaměřuje na obchodní aktivity firmy Baťa, především pak na styk se zákazníky a filozofii prodeje. Připravuje ji historička a kurátorka Miroslava Štýbrová a začne netradiční vernisáží ve čtvrtek 4. září v 17 hodin, při níž Fryštácký divadelní soubor předvede scénku ze života baťovských prodavačů.

„Součástí prezentace bude stylizovaná prodejna s typickým vybavením baťovských obchodů a atraktivní výlohou s originální obuví z produkce firmy Baťa. Protipólem luxusní prodejny bude ševcovská dílna z konce 19. století, která připomene skromné začátky světově proslulé obuvnické firmy,“ přiblížila ztvárnění výstavního prostoru kurátorka Miroslava Štýbrová.

Návštěvníci se ale při prohlídce mohou těšit i na několik unikátů. Zcela poprvé bude vystavena kolekce akvarelů s kresbami dámské obuvi z let 1937 až 1938, které pocházejí z fondu Státního okresního archivu na Klečůvce. Některé z těchto vzorů firma skutečně vyráběla a vyvážela do předních světových metropolí.

„Poprvé také vystavíme originální luxusní pánské polobotky, které jsme získali do sbírky letos na jaře. Jedná se o velkou vzácnost. Obuv byla nalezena pod střechou jednoho z domů v západních Čechách. Zřejmě je tam majitel ukryl těsně před válkou, na horší časy. Dnes již nezjistíme, co mu zabránilo v prodeji těchto bot,“ upřesnila kurátorka sbírky historické obuvi s tím, že k vidění bude přibližně jedna třetina ze 70 párů této ojedinělé kolekce.

Na výstavě nechybí ani luxusní dámská obuv. Mezi kuriozity patří například hadinky z kůže krajty nebo atlasky – dámské společenské střevíčky, které bylo možné nabarvit za pouhé tři koruny podle přání zákaznice, například v barvě večerní toalety.

V další části budou prezentovány katalogy, reklamní slogany, plakáty a novinová reklama na rozličné typy obuvi z produkce firmy Baťa. Poslední část je věnována osobnosti zakladatele Tomáše Bati. Prezentována bude prostřednictvím rozmanitých vzpomínek spolupracovníků, a rovněž formou anekdot a vtipných historek, které byly vydány po jeho smrti.

„Návštěvníci uvidí i luxusní polobotky z modré usně, které ušil v roce 1932 Tomáš Baťa junior pro svého ševcovského mistra pana Františka Šitinu jako poděkování za vynikající přípravu k tovaryšské zkoušce,“ dodala Miroslava Štýbrová.

Na tuto hlavní výstavu naváže i menší expozice ve foyeru budovy 14 s názvem Baťa, Svit a pokračovatelé představující firmy, které navázaly na tradici obuvnické výroby na Zlínsku. Prezentovat se budou i školy, jež mají ve studijních programech výuku obuvnictví nebo design obuvi.

V říjnu muzeum připravuje již sedmý ročník mezinárodní konference Obuv v historii. Mezi hlavní témata patří dějiny obouvání a obuvnictví, módní proměny, design. Toto odborné setkání doplní výstava Veselá bota představující studentské práce, které se zabývaly obuví z poněkud odlišného pohledu – boty jako předmět, který může vyvolat úsměv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám