Hlavní obsah

Moravskoslezské krajské kolo festivalů Brána a Folkový kvítek zná své vítěze

Novinky, Václav Vežranovský

Vůbec poprvé ve třiadvacetileté historii hudebních festivalů pro děti a mládež Folkový kvítek a Brána se konalo jedno z oblastních kol i v Moravskoslezském kraji. Soutěžilo se v celkem v šesti kategoriích a v porotě nechyběl ani známý písničkář Jaromír Nohavica.

Foto: Skupina Marod

Soutěžící spolu s předsedou poroty Jaromírem Nohavicou

Článek

Na krajské kolo se v sobotu do Kulturního domu v Ostravě-Michálkovicích sjelo celkem pětadvacet soutěžících z celého kraje, kteří viděli ve festivalu zajímavou zkušenost do budoucna a možnost si následně zazpívat na celorepublikových kolech Brány v Brně a Folkového kvítku v Benešově. Pro některé bylo toto vystoupení první zkušeností s vystupování na pódiu před velkým publikem.

„Rozhodnutí, že uspořádám první moravskoslezské oblastní kolo Brány a Folkového kvítku mne napadlo loni v dubnu v Olomouci, kam jsme s našimi dětmi museli jet, aby se těchto soutěží mohly zúčastnit,“ vypráví organizátorka krajského kola v Ostravě Andrea Matlášková. Nezůstala jen u plánování a po domluvě s pořadateli Brány a ředitelem Folkového kvítku, jež nápad zaujal, začala vše, spolu s manželem, ve svém volném čase připravovat.

Při přípravě Matláškovou překvapil přístup města Ostravy, které odmítlo na krajské kolo zavedených hudebních festivalů pro děti přispět, a tak se po sponzorech musela rozhlédnout jinde. Naštěstí podle svých slov narazila na spoustu ochotných lidí, kteří rádi pomohli.

Nechyběl mezi nimi ani Jaromír Nohavica, který nejenže přijal místo předsedy poroty a zřekl se honoráře za své vystoupení v rámci moravskoslezského kola festivalu, ale nemalou měrou přispěl i na ceny pro výherce. Pomohl také Moravskoslezský kraj a spousta dalších jednotlivců i firem.

Festival, kterým provázel René Matlášek, trval bezmála šest hodin a obešel se bez větších problémů. Nejdřív přišla na řadu Brána, kde soutěžící mohli ve čtyřech kategoriích, rozdělených podle věku a počtu účinkujících, zpívat cokoliv je napadlo. Poté co všichni vystoupili, zahrála ostravská skupina TEMPO di VLAK, jejíž členka Sylvie Hillová byla i součástí poroty.

Po kapele následovala druhá část programu - Folkový kvítek, ve kterém na rozdíl od Brány, soutěžící, rozdělení už jen podle počtu účinkujících, na jednotlivce a skupiny, zpívali svou autorskou tvorbu, při níž se sami doprovázeli na rozličné hudební nástroje.

Zlatým hřebem programu bylo vystoupení dalšího ze členů poroty, již zmiňovaného Jaromíra Nohavici, který zazpíval písně z nejrůznějších období své kariéry a přitom se doprovázel na kytaru nebo akordeón. K překvapení všech přítomných si během svého zhruba čtyřicetiminutového výstupu vybral několik ze soutěžících, aby ho při několika skladbách doprovodili na kytaru či klávesy.

„To, že se akce líbila, je pro mne a manžela největší odměna. A věřím, že příští rok nastavenou laťku překonáme,“ hodnotí s odstupem času první moravskoslezské oblastní kolo Matlášková.

Festival Brána - vítězové:

Sólisté do 15 let: Kristýna Hudečková

Sólisté do 15 let: Kristýna Hudečková Skupiny do 15 let: Duo KAPKAP - Karolína a Kateřina Pustková

Sólisté do 15 let: Kristýna Hudečková Skupiny do 15 let: Duo KAPKAP - Karolína a Kateřina Pustková Sólisté 15 - 18 let: René Matlášek

Skupiny 15 - 18 let: Radek Ogurčák a Adam Jaskovič

Festival Folkový kvítek - postupující:

Sólisté: Kristýna Hudečková; René Matlášek

Skupiny: Duo GENY - René a Alena Matláškovi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám