Hlavní obsah

Mokré objevování přírodních zákonů umožňuje nová expozice Techmanie

Novinky, Alena Lochmannová

V plzeňském science centru Techmania byla ve čtvrtek 8. května zprovozněna nová interaktivní expozice, která hravou formou seznamuje své návštěvníky s přírodními zákony.

Foto: Techmania Science Center

Expozice Vodní svět vybízí návštěvníky k tomu, aby se do objevování přírodních zákonů doslova namočili.

Článek

Vodní svět, věnovaný síle a využívání vodního živlu, představí na ploše zhruba 300 metrů čtverečních nejrůznější vodní mlýnky, zdymadla, trysky či průplavy a stane se permanentní nabídkou Techmanie.

„Expozice Vodní svět vybízí naše návštěvníky k tomu, aby se do objevování přírodních zákonů doslova namočili. Jedná se o soustavu vodních kanálů, o model přírodního a umělého řečiště, na kterém si každý bude moci vyzkoušet např. vodní výtah, Archimédův šroub nebo princip zdymadel," informovala kurátorka expozice Anna Matoušková.

Doménou mokré expozice je propojenost všech částí a plynulý koloběh vody. Zatímco model přírodního řečiště demonstruje vznik podzemních vod a ukazuje cestu, již voda urazí od svého průniku na povrch před vyústěním do moře, model umělého řečiště demonstruje zejména možnosti regulace vodního toku a jeho využívání.

Expozice, vyráběná ve spolupráci německé a nizozemské firmy, byla speciálně pro Techmanii vytvořena podle návrhů zaměstnanců science centra a didaktiků Západočeské univerzity v Plzni.

„Koncipovali jsme ji tak, aby byla atraktivní nejen pro rodiny s dětmi, ale aby také doplňovala to, co se děti naučí ve škole. Věříme, že zejména žákům základních a středních škol pomůže expozice osvětlit konkrétní látku u předmětů, jako jsou fyzika nebo zeměpis,” vysvětlil vedoucí vývojového oddělení Techmanie David Lobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám