Hlavní obsah

Mobilní aplikace Záchranka zachraňuje životy

Novinky, Jakub Romba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lokalizace pacienta v neznámém terénu může trvat minuty. Minuty, které rozhodují o životě a smrti. Již měsíc mají záchranné služby v celé České republice nového pomocníka - aplikaci pro chytré telefony, která může zachránit život.

Foto: ZZS MSK
Článek

Aplikace pro chytré telefony vytáčí po stisknutí nouzového tlačítku linku 155. Tím spojuje volajícího se zdravotnickým operačním střediskem. Současně však odesílá SMS zprávu s přesnými GPS souřadnicemi, kde se aktuálně mobilní zařízení nachází. Dispečerka linky 155 tak okamžitě vidí polohu volajícího s přesností na jednotky metrů.

To je výhodou především v případech, kdy je volající v šoku a neví místo, kde se nachází. Dále najde aplikace uplatnění například na horách, kdy určení přesné pozice bývá častým problémem. Aplikaci využívají také členové Horské služby.

V rozhraní aplikace se dále nachází mapa zobrazující nejbližší zdravotnická zařízení (pohotovosti) a interaktivní návod na poskytnutí první pomoci. 

Novinku při záchraně lidských životů využívají všechny krajské záchranné služby v celé České republice. Na svém kontě má již téměř dvacítku úspěšných spojení s operačním střediskem a díky tomu výrazné urychlení celé záchranné akce. „Věřím, že svým dílem přispěje ke zkvalitnění a zjednodušení procesu přebírání tísňové výzvy,” řekl MUDr. Roman Gřegoř, ředitel moravskoslezských záchranářů.

Projekt byl realizován za podpory Jihomoravského Kraje, ale i soukromých dárců, České pojišťovny a společnosti Alfa-Helicopter.

„S podporou vývoje aplikací máme bohaté zkušenosti. Například v roce 2011 jsme podpořili vznik aplikace Horská služba, která stejně jako aplikace Záchranka, pomáhá lidem v nouzi,“ komentuje Jan Chvojka, ředitel marketingu České pojišťovny, a dodává: „Budeme samozřejmě rádi, pokud by nikdo nemusel aplikaci Záchranka použít, ale buďme realisté. Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a my věříme, že v případě nouze bude aplikace Záchranka významným pomocníkem jak pro volající, tak pro záchranáře."

Aplikace je volně přístupná pro operační systémy Android i iOS. Stáhnout si ji lze na adrese: http://www.zachrankaapp.cz/

Aplikace nenahrazuje tísňové volání

Záchranné služby však v souvislosti s uvedením aplikace do provozu upozorňují, že aplikace Záchranka neznamená žádnou změnu v dostupnosti linky 155. Tuto linku je možné i nadále volat z jakéhokoliv telefonu.

Navíc samotné odeslání nouzové SMS zprávy s polohou GPS neaktivuje posádku záchranné služby. K tomu dochází až po ověření telefonátem na linku 155.

Reklama

Výběr článků

Načítám