Hlavní obsah

Mobilní aplikace a mapy pro vozíčkáře - VozejkMap

Novinky, Petr Mráček

Škoda auto a. s. v rámci svého zaměření ve společenské odpovědnosti na bezbariérovou mobilitu podpořila inovaci databáze bezbariérových míst v České republice. Jednotnou databázi s navigací lze využívat a doplňovat prostřednictvím aplikace v chytrých telefonech nebo na webových stránkách.

Foto: archív autora

Vozejkmap

Článek

„Škoda auto podpořila rozvoj této aplikace, jelikož nám záleží na tom, aby i imobilní spoluobčané měli co nejjednodušší pohyb a přístup k relevantním informacím. Bezbariérová mobilita je jedním z našich hlavních priorit v oblasti společenské odpovědnosti. Podobné aplikace jsou vyvíjeny i v mnoha dalších zemích světa a věříme, že jejich přidaná hodnota bude postupně více vidět, a to nejenom v životě handicapovaných,“ informoval Michal Kadera, vedoucí vnějších vztahů Škoda auto. 

Od svého založení v roce 2013 si mobilní aplikace VozejkMap získala již téměř 800 uživatelů, kteří mají možnost využívat informace o více než šesti tisíci místech, které se dají filtrovat dle různých kategorií.

Díky podpoře společnosti Škoda auto byla databáze obohacena o kategorie také pro vozíčkáře za volantem, a to o bezbariérové čerpací stanice, odpočívadla a prodejních/servisní místa Škoda na hlavních silničních tazích v České republice. Dále přibyly kategorie jako banka - bankomaty a obchody.

„Architektonické bariéry psychicky paralyzují vozíčkáře v každém městě, je pro ně frustrující hledání nových zařízení a zkoušení (bez)bariérovosti,“ uvedla Alena Jančíková, ředitelka České asociace paraplegiků – CZEPA, sama je poúrazová vozíčkářka. 

„Nyní databázi plníme daty, je však důležitá spolupráce a angažovanost při vkládání dat. Věřím, že aplikace bude pro handicapované velkým přínosem a brzy se stane nedílnou součástí jejich každodenního života,“ dodala.

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE:

Mobilní aplikace VozejkMap a webový portál www.vozejkmap.cz – jednotná a snadno ovladatelná databáze bezbariérových míst v České republice je ke stažení zdarma. Místa v databázi jsou vkládána a ověřována především samotnými uživateli, tzn. vozíčkáři. Do aplikace může vkládat data kdokoli, kdo ví o objektu s bezbariérovým přístupem (bez schodu) a toaletou pro vozíčkáře. Výhodou mobilní aplikace je rychlé přidávání a vyhledávání objektů v místě, kde se právě nacházíte (GPS sama určí místo). Po zadání konkrétního zařízení je možné využít navigační systém a další funkce mobilních zařízení.

VozejkMap byl spuštěn v únoru 2013 a již získal řadu ocenění:

-      Nejlepší internetový projekt 2013 (soutěž Být vidět, Fórum dárců)

-      2. místo (soutěž Společně otvíráme data, Fond Otakara Motejla) a zvláštní cena Nadace Vodafone (soutěž Společně otvíráme data)

-      2. místo v AppParade (únor 2013)

Provozovatelem je Česká asociace paraplegiků – CZEPA, občanské sdružení pomáhající lidem po poškození míchy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám