Hlavní obsah

Mladým strojařům umetají cestu k budoucí kariéře firemní stipendia

Novinky, Petr Pokorný

Obrovská a dlouhodobě rostoucí poptávka strojírenských firem po kvalifikovaných technicích zaručuje absolventům takto zaměřených škol skvělou profesní budoucnost. Ostatně, cestu k budoucí kariéře už dnes v mnoha případech umetají firemní stipendia.

Foto: Petr Pokorný

Personalisté Groz-Beckert Czech na nedávné výstavě Vzdělání a řemeslo v Českých Budějovicích.

Článek

Dobrý obráběč kovů si tak hned po svém nástupu do zaměstnání dokáže vydělat výrazně víc, než leckterý absolvent celé řady humanitních či společenských oborů.

„Stipendia jsou již zcela běžnou součástí naší personální politiky. Přestože nejde o nijak masivní program, patří stipendia rozhodně mezi hlavní a velmi efektivní formy získávání nových kvalifikovaných pracovníků,“ uvedla Monika Tischlerová, specialistka firemního vzdělávání z personálního oddělení českobudějovického výrobního závodu strojírenské společnosti Groz-Beckert Czech.

V rámci svého stipendijního programu firma spolupracuje se SOŠ strojní a elektrotechnickou ve Velešíně. Její žáci mohou získat firemní studijní podporu v oborech programátor CNC obráběcích strojů, obráběč kovů, elektromechanik pro zařízení a přístroje, strojní mechanik a mechatronik.

„Základní podmínkou pro získání stipendia v denní formě studia je především řádné plnění studijních povinností a pravidelná docházka do školy,“ doplnila Tischlerová.

Za to mu firma nabízí měsíční stipendium 1 500 korun v 1. ročníku, 2 000 korun ve druhém, 2 500 korun ve třetím a 3 000 korun ve čtvrtém ročníku. Ve 3. a 4. ročníku absolvuje stipendista placenou odbornou praxi za 100 korun na hodinu. Groz-Beckert svým stipendistům i jejich kolegům nabízí rovněž možnost placené letní brigády. Po úspěšném ukončení studia pak možnost perspektivního a lukrativního zaměstnání ve známém prostředí.

Jedním z prvních stipendistů, věrným firmě už patnáct let, je nový předseda zdejší Základní organizace OS KOVO, Marek Profant.

„Do Groz-Beckert jsem nastoupil jako absolvent oboru obráběč kovů v roce 2004 a nikdy jsem rozhodnutí učit se pro tuto konkrétní firmu nelitoval. Firma splnila do puntíku vše, co slíbila. Mnozí mladí se obávají závazku zůstat v podniku po dobu, kterou pobírali stipendium. Je to však obava zbytečná. Nikdo z čerstvých absolventů nemá ještě takové zkušenosti a praxi, aby mu jiná firma nabídla výrazně lepší podmínky a odměnu za práci,“ zdůraznil Profant.

Personalisté napříč odvětvími se shodují v jednom. Nynější dramatickou personální situaci způsobila obrovská disproporce mezi nabídkou škol a poptávkou na trhu práce. Vyvést společnost z této šlamastiky může snad jedině zásadní reforma školství. Neprodukovat odborníky, ale pouze držitele titulů, je zjevně neefektivní. Náprava je ovšem v nedohlednu. I bez křišťálové koule tak lze věštit skvělou budoucnost kvalitním technickým školám a jejich absolventům.

Společnost Groz-Beckert Czech, jejíž loňské tržby činily dvě miliardy korun, investovala v roce 2018 do svých tří výrobních závodů kolem 300 miliónů korun. V Českých Budějovicích, Valašských Kloboukách a Lužicích u Hodonína zaměstnává celkem více než 1100 lidí. Zhruba 450 z nich v jihočeském krajském městě. Po vstupu Groz-Beckert do někdejší Igly se z firmy stal dodavatel klíčových technologií a komplexních řešení pro textilní průmysl ve více než 150 zemích světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám