Hlavní obsah

Mladík hodil mezi návštěvníky diskotéky podomácku vyrobenou výbušninu, dva zranil

• Aktualizováno
Novinky, Leona Roháčková

V nočních hodinách ze soboty na neděli se na diskotéce na Bohdanečsku odehrál neobvyklý případ. Dvacetiletý opilý mladík po předchozí rozepři s návštěvníky vhodil do jedné z místností domácky vyrobenou výbušninu. Kovové střepy poranily dvě osoby a způsobily škody na oděvech a obuvi přítomných.

Foto: PČR Pardubického kraje
Článek

Podle svědků se v inkriminované době v místnosti nacházelo asi 15 osob. Dvě z nich utrpěly drobná poranění končetin, která jim na místě ošetřila záchranka.

"Dvacetiletý mladík, který měl vše způsobit, měl dechu 1,8 promile alkoholu. Byl převezen na protialkoholní záchytnou stanici, kde zůstal do vystřízlivění," konstatovala policejní mluvčí Eva Maturová.

Poté si ho převzali kriminalisté, kteří pro něj měli připraveny otázky, které měly vysvětlit, kde k výbušnině přišel, z čeho byla vyrobena a proč to udělal. Policisté čekají na výsledek pyrotechnické expertízy, která by měla určit, do jaké míry byla výbušnina účinná a nebezpečná.

Jednalo se o hliníkovou trubku se zápalnou šňůrou naplněnou zřejmě střelným prachem a kovovými úlomky. Trubková bomba má podle policejních informací jediný účel - zranit nebo dokonce usmrtit rozptýlenými střepinami co nejvíce lidí. To, že mladíkem vyrobená bomba neměla dostatečnou razanci, je jen náhoda.

Ve věci byly zahájeny úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví a pokus ublížení na zdraví. "Mladík zatím nebyl obviněn, není ale vyloučeno, že by na základě expertízy mohlo dojít i ke změně právní kvalifikace," dodala Maturová. Mladý muž by mohl být obviněn z terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám