Hlavní obsah

Mladí výtvarníci ze Židlochovicka představili svá absolventská díla

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZUŠ Židlochovice a Art zuš uspořádaly 25. května v Robertově vile v Židlochovicích představení letošních absolventů výtvarného oboru a jejich závěrečných prací. Současně se představila i absolventka 7. ročníku hry na housle Valentýna Nachtigalová a program doplnili i další žáci hudebního oboru.

Foto: Jiří Smutný

Volání noci a Anna-Marie Paseková

Článek

Akci moderovala a absolventy představila pedagožka Hana Faltýnková, která má mladé výtvarníky dlouhodobě na starost. „Jsou to tak trochu vlastně moje děti,“ uvedla směrem k divákům. „Buďte k nim shovívaví, budou mít určitě trému. Někteří budou stát na pódiu poprvé v životě.“

Jako první se představila Anna-Marie Paseková s akrylovým obrazem Volání noci. Jana Šťastná představila olej Provence. S akrylovou malbou Šepot pod hladinou přišla Lucie Klvaňová. Ta snad jako jediná trémou před obecenstvem netrpěla a paní učitelka o ní uvedla s upřímností sobě vlastní, že je „ukecaný člověk“. Sama autorka o sobě prohlásila: „Jsem blázen, ale ti jsou nejlepší.“

Hned tři olejomalby představila Andrea Sekená. Nazvala je V pondělí ráno, Portrét a Studie architektury. Eliška Křivková vytvořila dílo Čas zkázy jako akvarel, doplněný grafikou. Markéta Hrubešová představila olej Barevná noc. Na závěr zaplnila celé pódium svými čtyřmi olejomalbami Anna Zbořilová. Pojmenovala je Zátiší se soškou, Dospívání, Anděl a Rozhovor.

Hudebními vystoupeními program obohatili klavírista Marek Skála, zpěvačky Adéla Horáčková a Zuzana Černá, klavíristka Zdeňka Šillerová a zpěvák Daniel Brychta, jako doprovod přispěli i další muzikanti a pedagogové.

Dramaturgie pořadu, v němž se snoubí výtvarné umění s hudbou, se opět potvrdila jako velmi správná, účinná a působivá. Je jen škoda, že kolektiv absolventek připomínal spíše dívčí školu. Hoch se letos neobjevil ani jeden. Podle pedagogů je to prý ale výjimka, vloni absolvovali hned dva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám