Hlavní obsah

Mladí orientační běžci závodili na Landeku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 18. května se sešly nejlepší školy v semifinálových bojích Přeboru škol v orientačním běhu. Místo setkání bylo v areálu Landek Parku a jeho okolí v Ostravě-Petřkovicích. Závod připravili členové sportovního oddílu lepus.cz Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Krajský Přebor škol Moravskoslezského kraje v orientačním běhu.

Článek

Území, kde se běhalo, je známé nálezem Petřkovické (Landecké) venuše před 23 tisíci roky. V okolí byly registrovány první nálezy velmi kvalitního černého uhlí již v období lovců mamutů. Po útlumu těžky zde bylo zřízeno Hornické muzeum a areál Landek Park.

Závodu se zúčastnily nejlepší základní a střední školy okresů Ostrava, Opava, Karviná, Frýdek- Místek a Bruntál. Celkem se sešlo 148 závodníků osmi kategoríí od nejmladších dětí pátých tříd až po nejstarší kategorie středních škol.

Kopcovitý terén byl náročný na pozornost a orientaci. Vysoká tráva a kopřivy ztížily postup z kontroly na kontrolu. Z lesa závodníci přeběhli do areálu Hornického muzea, kde je čekala další část tratí vedených mezi venkovními exponáty muzea. Neměli šanci si oddechnout.

Tratě byly přizpůsobené věku dětí a dorostenců ze středních škol. Měřily od 1500 do 3100 metrů. Větší množství kontrol zkomplikovalo postup do cíle. Mladí ze základních a středních škol se tím, kromě orientačního běhu, seznámili zábavnou formou, za velmi pěkného počasí, s areálem Landek Parku.

V soutěži družstev  v kategorii pátých tříd zvítězili chlapci a děvčata základní školy MUDr. E. Lukášové z Ostravy.

V kategorii druhého stupně (D7+H7+D9+H9) vyhrála základní škola z Třince pod vedením zkušené trenérky a učitelky Márii Kovaříkové. Budou reperezentovat Moravskoslezský kraj na celostátním finále Přeboru škol v Zašové 1. června 2011.

Střední školy vyhrálo družstvo Gymnázia z Třince před Slezským gymnáziem  z Opavy. Obě družstva postupují do celostátního finále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám