Hlavní obsah

Mladí lidé z dětských domovů byli nadšení z akce Nauč mě, co umíš: S chutí do toho!

Novinky, Renata Majvaldová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř stovka mladých z dětských domovů si o víkendu užila akci Nauč mě, co umíš, pořádanou projektem Začni správně v Paralelní Polis v pražských Holešovicích.

Foto: Miroslav Lepeška

Radek Banga s s účastníky akce Nauč mě.

Článek

Program zahájila Jana Bílková, kreativní šéfkuchařka Ambiente přednáškou o své profesní cestě.

„Když se řekne, že z vás bude kuchař, můžete si pomyslet, že to bude nuda. Podle mě je to ale úžasný obor, protože gastronomie má neuvěřitelné možnosti. Lidi po celém světě potřebují jíst a jídlo mají rádi. Vy jako číšník nebo kuchař, najdete práci v podstatě kdekoliv,“ popisuje Jana svůj pohled na obor, který je jednou z nejčastějších voleb mladých lidí z dětských domovů při výběru budoucího zaměstnání. A tak některým přednáška a vylíčení zkušeností z Janiných šestnácti zahraničních stáží pomohlo se změnou vnímání profesního směru.

Další na programu byl známý zpěvák Radek Banga, který otevřeně vyprávěl o svém dětství a mládí. „Nebývá to zvykem, že bych dělal přednášky o víkendu, ale tahle byla něčím výjimečná. Chci věřit, že jsem alespoň trošku pomohl těmto mladým lidem, aby překážky života zvládli a budu jim všem držet palce do dalších jejich dnů,“ řekl zpěvák a rapper.

„Bylo to super, první přednáška od paní šéfkuchařky byla bezvadná, bavil mě i Radek Banga, který mě inspiroval s jeho zásadami: chtít, věřit, konat…,“ hodnotí přednášky jeden z mladých, Honza Mařák z Moravy, kterému se líbily i workshopy o inovativních technologiích. „Hodně mě nadchl workshop o kryptoměnách. O ty se totiž docela zajímám, tak se mi to líbilo,“ dodal Honza.

Nauč mě, co umíš je tradiční akce, kterou organizace yourchance a její projekt Začni správně pořádá každoročně. Mladí už se prý teď těší na další ročník.

Projekt Začni správně pomáhá mladým lidem z dětského domova nebo pěstounské péče, aby se po odchodu osamostatnili a byli schopni žít plnohodnotný život. Úspěchem v tomto ohledu je podle nás zcela "normální život" - mít práci, rodinu, vytvořené zázemí, zvládání běžných situací, život mimo rizika jako je např. dluhová spirála.

Součástí projektu je mentoringový program, který propojuje mlaďochy s dospěláky, kteří jim pomáhají najít tu správnou cestu životem, konzultují s nimi nejen otázky spojené se vzděláním či profesí, ale především s běžným každodenním životem.

Realizátorem projektu je yourchance, obecně prospěšná společnost, jejímž smyslem fungování je kromě oblasti integrace mladých dospělých opouštějících instituce náhradní rodinné výchovy také prosazování potřebných změn v oblasti výuky finanční gramotnosti a rozvoje podnikavosti žáků ZŠ a SŠ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám