Hlavní obsah

Mladí lidé vymýtili na Pálavě nepůvodní dřeviny

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O uplynulém víkendu bylo na Růžovém kopci u Mikulova živo. Skupina dobrovolníků tu začala plnit první část svého projektu, jenž je zaměřen na pomoc přírodě ve třech chráněných krajinných oblastech naší vlasti.

Foto: Aleš Rudl

Dobrovolnicí odstraňují pajasany žlaznaté, které ničí zdejší stepní společenstva.

Článek

Již během sobotních ranních hodin vyrazil celý tým na malebný terasovitý vrch nad město, aby odstranil dřeviny, které tamějšímu společenstvu výrazně škodí.

Sekyry, pily a nůžky - to vše udělalo přítrž trnovníkům akátům a pajasanům žlaznatým, které ve zdejším chráněném území nemají co dělat.

Stromky byly různých velikostí, takže někteří jedinci dali opravdu zabrat. „Mám ráda hezkou a přirozenou přírodu,“ prohlásila Barbora Staňková a pustila se do likvidace pajasanu, který si zatím v poklidu rostl na okraji jedné z teras.

Kmínky, které po odříznutí či odseknutí zůstaly, byly podle pokynů pracovníků správy CHKO Pálava natírány Roundapem, aby se dřeviny dále nešířily. „Jsem jedním ze tří „chemiků“ týmu,“ pochlubila se Markéta Zíková a začala pečlivě natírat kmínek po právě odříznutém akátu.

Celé dějství pokračovalo i následující den. Ráno si účastníci čtrnáctičlenného týmu namazali na oběd „sebáky“, čímž nazývali pořádnou svačinu, a už běželi na kopec dokončit rozdělanou práci.

„Pálava mě přitahuje už odmalička a jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit projektu, který pomáhá přírodě a je tím prospěšný pro všechny lidi," svěřila se Eliška Veselá po dokončení celé práce.

Ubytování poskytla účastníkům správa CHKO přímo v Mikulově. Pracovníci správy projekt vítali již od počátku a v mnohém vyšli vstříc dobrovolníkům, kteří s tímto nápadem sami přišli. Projekt byl podpořen z programu Think Big. Další akce týmu proběhne za čtrnáct dnů na severu Čech.

Související témata:

Výběr článků

Načítám