Hlavní obsah

Mládě vzácného jeřába laločnatého vychovává loutka

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ZOO Zlín se radují z velmi vzácného přírůstku. Světlo světa zde 1. února spatřilo mládě největšího afrického jeřába. Protože nezkušení rodiče se o potomka nedokázali postarat, na řadu přišli lidé. Aby se mládě příliš neupnulo na člověka, museli chovatelé vyrobit ptačí loutku.

Foto: ZOO Zlín
Článek

Pár jeřábů laločnatých se pokusil o repete rodičovství. První snůška v loňském roce skončila neúspěchem, obě vejce byla prázdná, což se často stává u párů, které teprve začínají s hnízděním. Navíc samci bude letos teprve 7 let. Jsou to dlouhověcí ptáci, tudíž i jejich dospívání vyžaduje více času.

Letos snesla samice opět dvě vejce, oplodněno bylo jedno. "Protože ptáci začali s hnízděním v zimě a navíc ze začátku neseděli na hnízdě nijak pevně, museli jsme vejce odebrat a nasadit do líhně. Ptákům jsme do hnízda vložili podkladky, aby i nadále pokračovali se sezením," uvedl kurátor zahrady Pavel Shromáždil.

Chovatelé ale věděli, že případná mláďata nechtějí odchovávat uměle. "Ptáci si „vtisknou“ člověka jako svůj druh a podle toho se chovají. Nejenže se ho nebojí, jeho přítomnost doslova vyžadují. V dospělosti se pak dvoří lidem, jeřábů opačného pohlaví se bojí. Člověka posléze začnou napadat. Takový pták je pro budoucí rozmnožování beznadějně ztracený," konstatoval Shromáždil.

Mládě se proto rodičům pokusili vrátit již o dva dny později. Zatímco matka ptáče přijala, mladý otec na ně zaútočil. Mládě posléze podsadili jen samici, což proběhlo dobře. Kvůli venkovnímu mrazu je ale museli přestěhovat do vyhřívaného zázemí. "V tom okamžiku matka potomka odmítla, takže jsme museli zvolit umělý odchov. Pomocí převleků a loutky klameme malého jeřába, že je i nadále odchováván svými skutečnými rodiči. Ošetřovatelé mají zakázáno se k mláděti bez převleku přiblížit," dodal kurátor.

Pro kontakt používají chovatelé loutku, která představuje hlavu jeřába. V prvních dnech totiž jeřábi podávají potomkům potravu zobákem. Čtyřikrát denně tak mládě krmí směsí bílého tvarohu, vařeného vejce, mrkve a rýže, granule a salát, doplněnou o larvy moučných červů, cvrčky, vápník a vitamíny. Mladý jeřáb zatím vše v pohodě konzumuje a roste jako z vody. Chovatelé věří, že ho dovedou k dospělosti, aniž by si zakódoval závislost na lidech.

Zlínské mládě jeřába laločnatého se zároveň stalo vůbec prvním narozeným v rámci českých a slovenských zoologických zahrad, a také jedním z mála v rámci evropských zahrad. Ročně se v Evropě vylíhnou maximálně dvě mláďata.

V roce 2005 bylo v Mezinárodní plemenné knize (ISB) evidováno 235 jedinců jeřába laločnatého. Odborníci odhadují, že ve volné přírodě přežívá posledních 8 tisíc hnízdících párů

Reklama

Výběr článků

Načítám