Hlavní obsah

Mladé ostravské Akvabelky úspěšně absolvovaly svůj první závod

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členky sportovního oddílu Akvabelky Delfínek z Ostravy zažily svůj první úspěch na závodech Táborský pohár v synchronizovaném plavání. Pod vedením trenérky tance a plavání Bc. Kateřiny Vítečkové se umístily na předních místech ze 107 startujících dívek.

Foto: Josef Zajíc

Akvabelky Delfínek. Ostrava 25.11.2015.

Článek

„Před dvěma lety byl založen první oddíl synchronizovaného plavání Akvabelky Delfínek v Ostravě. Je to v Moravskoslezském kraji jediný oddíl, který trénuje a připravuje na soutěže malé dětí od 4 let,” uvedla Kateřina Vítečková.

„V sobotu 21. listopadu jsme odjeli do Tábora, abychom se zúčastnili soutěže Táborský pohár v synchronizovaném plavání. Děvčata, i když trénují pouze dva roky, se mezi 107 závodnicemi neztratily. Nejlepší z našich byla Viktorie Křemenová, která obsadila v celkovém pořadí třetí místo a ve své věkové kategorii 2008 skvělé druhé místo a odvezla si stříbrnou medaili,” dodala Kateřina Vítečková.

V oddíle Akvabelky Delfínek v současné době trénují dvě desítky dětí, z toho podle věkové kategorie se na soutěže připravuje deset dětí. Podle regulí tohoto sportu smí soutěžit v kategorii jednotlivců děvčata od sedmi let a v soutěži párů či týmu až od 12 let.

V soutěžích se podle slov Kateřiny Vítečkové klasifikují čtyři základní povinné prvky, které se zaměřuji na držení těla, krásný pohyb a výdrž na vodní hladině. Trénují základní figury: sculling - základní poloha na zádech, kdy se hodnotí pohyb vpřed a vzad, dále šlapání vody s vytaženou horní polovinou těla a zářivým úsměvem. Třetím prvkem je saltíčko - kotoul vzad a bent knee - pase - plavání na břichu s různými polohami nohou.

Na první pohled se mohou zdát jednotlivé prvky jednoduché, ale  udržet tu správnou, především podle pravidel, figuru je pro tuto věkovou kategorii náročné a je třeba spoustu hodin tréninků a přípravy, aby byl výsledek co nejlepší.

Na závodech v Táboře již pět rodičů udělalo závěrečné zkoušky na rozhodčí synchronizovaného plavání a někteří již v sobotu rozhodovali své první závody.

Oddíl trénuje dvakrát týdně v bazénu a to buď v areálu společnosti RIDERA Sport, a. s. v Ostravě-Vítkovicích, vedle Městského stadionu, nebo v Rehabilitačním bazénu Vítkovické nemocnice, a. s. ve Vítkovicích. "Suché" tréninky probíhají v tanečním sále na Černé louce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám