Hlavní obsah

Mistrovství světa hasičů v cyklistice se poprvé uskuteční v České republice

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství světa hasičů v cyklistice se v České republice vůbec poprvé uskuteční ve dnech 23. až 26. srpna. Světový šampionát, kterého se čeští hasiči účastní již od roku 1992 a který letos slaví své třicáté výročí, proběhne v Ostravě. Ta je zároveň sídlem České hasičské sportovní federace.

Foto: Ilustrační foto archiv

Pozvánka na akci

Článek

"Z celkem 13 zemí dorazí na sever Moravy téměř 250 nejúspěšnějších hasičů v tomto sportovním odvětví. Naší zemi bude reprezentovat zhruba padesát hasičů,“ hlásí za pořadatele Ing. Radek Zeman z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

„Ostravské hasiče bude zastupovat Šárka Chmurová, Petr Baran, Petr Homola, Leopold Hejneš, Karel Machotka a Adam Kauer. Z dalších úspěšných českých reprezentantů nastoupí například Dan Kouřil, Michal Přecechtěl, Pavel Krob, Daniel Treml, Lída Zatloukalová, Petr Dobrý, Jan Adámek, Vít Mužík a další,“ dodal Zeman.

Soutěžit se bude ve třech disciplínách. První – MTB Cross Country – proběhne 24. srpna v Bělském lese v Ostravě, časovka pak bude o den později startovat u ZŠ Vřesinská v Klimkovicích a bude pokračovat přes Vřesinu, Dolní Lhotu, Čavisov, Zbyslavice, Olbramice do Klimkovic s cílem v Sanatoriích Klimkovice. Silniční závod se pojede poslední den mistrovství na stejné trati jako časovka, pouze v opačném směru.

Fanoušci se mohou těšit i na bohatý doprovodný program, který již běží od počátku srpna v Avion Shopping Parku v Ostravě, kde jsou vystavena historická hasičská vozidla. Již tuto sobotu 18. srpna zde však proběhne od 12 do 17 hodin na venkovním parkovišti Hasičská show.

„Dorazí chemická jednotka hasičů, hasiči dále vyprostí raněné z havarovaného vozidla a samozřejmě předvedou ukázky slaňování z plošiny a další. Nebudou chybět ani zajímavé soutěže o dárky pro rodiny s dětmi. Ve čtvrtek 23. srpna pak na stejném místě proběhne slavnostní zahájení Mistrovství světa hasičů v cyklistice, kterého se zúčastní mimo jiné i významní představitelé města a kraje,“ uvedla Kateřina Ježková, ředitelka Avion Shopping Parku v Ostravě.

„Díky skvělé fyzické kondici, která je pro tuto práci zcela nezbytná, hasiči soutěží na nejvyšší úrovni v mnoha sportech. Příkladem mohou být Světové hasičské hry a šampionáty v cyklistice, atletice, fotbalu a plavání,“ vysvětlil Ing. Zeman.

Čeští hasiči se v rámci cyklistického šampionátu prosadili již během prvních deseti let, kdy se probojovali mezi světovou špičku v jednotlivcích, v roce 2008 ve Francii dokonce zvítězili i v týmové soutěži národů. „V tom roce nám bylo nabídnuto pořádání tohoto mistrovství světa. Nabídku jsme přijali a zhruba tři roky trvala organizace a schvalovací proces. Jsme však rádi, že se vše podařilo, a věříme, že nejen účastníci, ale i diváci se mají opravdu nač těšit,“ řekl Ing. Zdeněk Nytra, krajský ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Šampionát hasičů v cyklistice pořádá Česká hasičská sportovní federace a Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje za podpory La Coordination Internationale de Cyclisme des Sapeurs-pompiers (CICSP). Akci finančně podporují především Moravskoslezský kraj, Avion Shopping Park Ostrava a další společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám