Hlavní obsah

Mistři světa budou hrát na Mohelnickém Dostavníku

Novinky, Vladimír Bílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už po jednačtyřicáté proběhne v Mohelnici hudební festival Mohelnický Dostavník®. Vystoupí na něm české i zahraniční hudební skupiny a zpěváci jako je Robert Křesťan & Trapeři, Žalman & spol, Funny Fellows, Lokálka, Folk team a další.

Foto: Vladimír Cejvik Bílek

Diváci

Článek

V malebném prostředí městských sadů v Mohelnici se pravidelně poslední víkend o prázdninách koná od roku 1975 hudební festival. Jeho zaměření je především na folkovou hudbu. Jeho přesah je jak žánrový, tak i zahraniční. Mimo folku zde zazní i trampská hudba, country, bluegrass atd. Kromě českých interpretů na něm budou vystopovat skupiny z Polska a Slovenska.

Festival začne dnes v 18 hodin recitálem na hradu Bouzov. V pátek začíná soutěží skupin v areálu městských sadů v Mohelnici a zakončen bude tradičně v neděli písní "No, to se ví" od Kapitána Kida v podání domácích Smolařů a jejich hostů.

Nejlepší z nejlepších

První oceněnou kapelou, která se na pódiu představí, je skupina Marod, která na „Mistrovství světa v Interpretačním Umění 2016“, pořádné v Los Angeles (USA), získala 4 stříbrné a 1 zlatou medaili a jako jediní zástupci českého týmu se probojovali až do závěrečného finálového show.

Dalším oceněným je skupina Epydemye, která získala cenu Anděl ve folkové kategorii za album Kotlina, obsahující písně o klíčových událostech českých dějin 20. století. Album zvítězilo také v anketě Proglasu Album roku 2015.

Bohatý program

Kromě vstupujících desítek kapel, které budou představovat písně jak původní, tak i ze svých nových alb, zde bude k vidění několik filmů v rámci filmové soutěže, hudební posezení u táborového ohně, nedělní mše, stánky nejen s občerstvením ale i třeba westernovými klobouky.

Soutěžit se bude o tato ocenění:

Hlavní cena poroty nejlepší skupině.

Hlavní cena poroty nejlepší skupině. Cena diváků nejlepší skupině.

Hlavní cena poroty nejlepší skupině. Cena diváků nejlepší skupině. Cena diváků nejlepšímu filmu.

Hlavní cena poroty nejlepší skupině. Cena diváků nejlepší skupině. Cena diváků nejlepšímu filmu. Cena Českého rozhlasu Olomouc.

Hlavní cena poroty nejlepší skupině. Cena diváků nejlepší skupině. Cena diváků nejlepšímu filmu. Cena Českého rozhlasu Olomouc. Cena Olomouckého kraje.

Hlavní cena poroty nejlepší skupině. Cena diváků nejlepší skupině. Cena diváků nejlepšímu filmu. Cena Českého rozhlasu Olomouc. Cena Olomouckého kraje. Cena Radia Proglas – pozvání na živé vystoupení v pořadu „Jak se vám líbí“

Hlavní cena poroty nejlepší skupině. Cena diváků nejlepší skupině. Cena diváků nejlepšímu filmu. Cena Českého rozhlasu Olomouc. Cena Olomouckého kraje. Cena Radia Proglas – pozvání na živé vystoupení v pořadu „Jak se vám líbí“ Cena internetového vítěze - hlasování na webu.

Hlavní cena poroty nejlepší skupině. Cena diváků nejlepší skupině. Cena diváků nejlepšímu filmu. Cena Českého rozhlasu Olomouc. Cena Olomouckého kraje. Cena Radia Proglas – pozvání na živé vystoupení v pořadu „Jak se vám líbí“ Cena internetového vítěze - hlasování na webu. Cena TV NOE - pozvání do pořadu „Cvrlikání“.

Hlavní cena poroty nejlepší skupině. Cena diváků nejlepší skupině. Cena diváků nejlepšímu filmu. Cena Českého rozhlasu Olomouc. Cena Olomouckého kraje. Cena Radia Proglas – pozvání na živé vystoupení v pořadu „Jak se vám líbí“ Cena internetového vítěze - hlasování na webu. Cena TV NOE - pozvání do pořadu „Cvrlikání“. Cena za „Souznění hudby s přírodou“.

Cena Mohelnického spolku ručních řemesel.

Festivalovým hostům je otevřeno muzeum

Kromě festivalu mohou návštěvníci navštívit také další atrakce, jako je akustický recitál v kostele sv. Prokopa v Lošticích (3 km od Mohelnice) a místní muzeum. Parkování je přichystáno na provizorně zřízeném parkovišti u Křemačovského rybníka.

Táboření ve vyhrazeném prostoru městských sadů je pro účastníky festivalu zahrnuto v ceně vstupenky. Ubytovat se ale lze i v autokempinku nebo v internátu Obchodní akademie Mohelnice. V omezené kapacitě je možno využít i chatek autokempinku (přednostně jsou ale určeny pro účinkující) nebo penzionů v Mohelnici.

Díky dlouholeté tradici, velké návštěvnosti a vysoké úrovni se často stává, že se zde potkáte vaše známé, které jste řadu let neviděli, ale také třeba něco nového, co vás příjemně překvapí.

Detailní informace najdete na stránkách festivalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám