Hlavní obsah

Místo, kde má vyrůst koncertní sál pro Brno, si prohlédla jeho patronka Magdalena Kožená

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Světově známá a uznávaná pěvkyně Magdalena Kožená, patronka nového koncertního sálu, navštívila a prohlédla si místo, kde stavba vzniká. Přesně řečeno: 1. etapa – výstavba podzemních garáží.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Za vznik koncertního sálu – Janáčkova kulturního centra, se dlouhá léta neúnavně zasazovala dnes emeritní rektorka JAMU, profesorka Alena Veselá, předsedkyně Spolku pro výstavbu nového koncertního sálu v Brně.

Volné prostranství mezi ulicemi Besední a Veselá bylo dlouho parkovištěm. Již nějaký čas je staveništěm, na kterém nyní skončil archeologický výzkum. Na plné obrátky se tedy může rozběhnout první etapa výstavby: podzemní garáže. Na nich by měla vyrůst budova sálu, který se stane domovem pro Filharmonii Brno. Těleso evropské úrovně dosud zkouší, ale i koncertuje v nevyhovujících či jen zčásti vyhovujících podmínkách. Besední dům je pro orchestr malý, Janáčkovo divadlo pro symfonickou hudbu nemá potřebnou akustiku.

V květnu bylo vypsáno výběrové řízení na projektanta stavby. Kladeny jsou požadavky na řešení vnitřního prostoru s akcentem na akustické parametry nejvyšší úrovně. Dávná idea, podporovaná řadou významných osobností (za všechny jmenujme alespoň osobnost světové literatury Brňana Milana Kunderu), začíná směřovat ke konkrétnímu cíli.  

Patronkou projektu je také brněnská rodačka a patriotka, světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená. Právě ona 22. června za doprovodu primátora Petra Vokřála a dalších představitelů města staveniště navštívila. Usměvavá, příjemná umělkyně ochotně odpovídala na dotazy novinářů. Akcent kladla na špičkovou akustiku budoucího sálu, který je pro Brno jako kulturní metropoli nezbytný. Stejně jako ti, kteří ji provázeli, byla oděna, pro ni asi v neobvyklý „stavařský kostým“. Mezi doprovázejícími byla samozřejmě za „budoucí domácí“ ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová, také ředitel festivalu Concentus moraviae David Dittrich. M. Kožená si pro tento festival v nabitém kalendáři snaží vždy najít místečko. Nechyběla ani letos. 21. 6. vystoupila ve Velkém Meziříčí.

Vzácné hosty provedl staveništěm Jan Strmiska, který řídí první etapu projektu. Zbývá se těšit, až stavba postoupí dál, výš, skleněnou lávkou se propojí s Besedním domem, dá městu, co dlouho chybí, a centru nový lesk a „šmrnc“.

Reklama

Výběr článků

Načítám