Hlavní obsah

Miniaturní svět panenek Barbie v Přešticích

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historie panenky Barbie sice začala v roce 1959, ale do Česka si našla cestu až o 31 let později. Stala se nejen žádanou hračkou, ale také sběratelským pojmem. Například Erika Holubová z Prahy už 20 let vytváří pro svých 250 panenek typu Barbie s neuvěřitelným smyslem pro detail miniaturní svět.

Foto: Radka Süssová

První československá Barbie. Originál firma Mattel.

Článek

Od 19. ledna do 1. května hostí Dům historie Přešticka výstavu Jak si umím hrát s podtitulem Panenky Barbie v originálních šatech a doplňcích Eriky Holubové.

Na své páté výstavě představuje autorka 189 panenek od šesti světových výrobců. Kromě pěti kusů v originálních kostýmech jsou všechny oblečeny do modelů vlastnoručně zhotovených sběratelkou. Nádherné šatičky jsou zkompletovány s odpovídajícími doplňky - obuví, klobouky, kabelkami, šperky - rovněž z vlastní dílny.

Některé panenky jsou zasazeny do celkem dvanácti věrohodně propracovaných scenérií. Najdeme je např. na pláži, u velikonočního a vánočního stolu, v ložnici, ve džezovém baru, nebo babičku Barbie a dědečka Kena s vnoučaty v obýváku. Cukrárna se špičkovým sortimentem si v Přešticích odbývá svoji premiéru. Zmenšené kopie předmětů inspirovaných skutečným životem vyrábí Erika Holubová z Fima, nebo z odpadového materiálu. Jen něco málo miniaturního zboží pochází ze zahraničních internetových obchodů.

Expozice dále nabízí dětským návštěvníkům tři hrací koutky. V jednom si mohou s panenkami pohrát, v druhém si je nakreslí a ve třetím - módním salónu - se za barbínku převlečou. Šikovné maminky si navíc mohou odnést návod, jak panence ušít šatičky, zhotovit botky nebo vymodelovat dort. 

Na výstavu zvou Přeštičtí všechny, kdo si ještě nezapomněli hrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám