Hlavní obsah

Minerály Brno odkryjí krásu moravských pegmatitů

Novinky, David Zouhar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoryly, turmalíny, záhnědy a další stovky nerostů ze skupiny pegmatitů si prohlédnou návštěvníci Minerálů Brno, které se konají 17. a 18. listopadu na brněnském výstavišti. Organizátoři pro ně totiž připravili výstavu s názvem Významné mineralogické lokality jižní Moravy.

Foto: David Zouhar

Naleštěný řez zonálním turmalínem, Řečice.

Článek

Lidé na ní uvidí často unikátní exempláře. A to jak barvou, tak velikostí. „Ve vitrínách si prohlédnou kromě surových minerálů i mimořádně velké fazetově vybroušené kameny z lokalit, jako jsou Rožná, Dobrá Voda nebo Dolní Bory,“ informoval kurátor expozice Luděk Kráčmar.

Kromě obdivování vystavených kamenů budou moct zájemci také nakupovat, a to od téměř 240 prodejců z 16 zemí. „Jedná se o největší počet v historii akce,“ uvedl manažer projektu Jan Klimeš.

Návštěvníci seženou nerosty z celého světa. „Vystavovatelé přivezou třeba dvoubarevné fluority z Číny nebo zajímavé drúzy kalcitu. Chybět nebudou ani ručně vyráběné šperky nebo dekorace do domácnosti z kamenů,“ vyjmenoval Klimeš.

Pořadatelé nachystali ve spolupráci s Ústavem geologických věd Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně také poučný program nejen pro děti. „Přivezeme interaktivní model sopky a horniny, které se tvoří vulkanickou činností. Lidé tak uvidí, v jaké části sopky dané nerosty vznikají,“ pozvala za organizátory programu Lenka Buřivalová.

Brňané navíc zjistí, zda se v jejich městě v minulosti nacházela sopka. „Ukážeme jim také, po jakých horninách každý den chodí a jak jsou staré,“ doplnila Buřivalová.

Minerály Brno jsou v pavilonu B brněnského výstaviště otevřené v sobotu od 9 do 18 hodin, v neděli zavírají o hodinu a půl dříve. Za základní vstupenku zaplatí lidé 100 korun, studenti a důchodci mají lístek za polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám