Hlavní obsah

Miminí divadlo od nové divadelní sezóny i v Brně

Novinky, Jana Schmiedtová

Divadlo Radost připravilo premiéru určenou pro skutečně nejmenšího diváka. Inscenace Miminí divadlo: Kao a Maki je vytvořena speciálně pro v České republice zatím ne zcela obvyklou věkovou skupinu, pro děti od jednoho roku do tří let, pro mimiňáky.

Foto: Jiří Tashi Vondráček
Článek

Inscenační team v čele s režisérkou Jankou Ryšánek Schmiedtovou a výtvarnicí Katarínou Kováčikovou vytvořil plyšově barevný svět ideální pro batolata, která jsou v divadle poprvé. A ta si svou šanci prožít divadlo dělané přímo pro jejich věkovou hranici užívají naplno.

Hraje se třicet minut na Malé scéně, malí diváci mají možnost se s dospělým doprovodem uvelebit v polštářích a herci jsou připraveni na vše, co by se jinde možná zakazovalo: pobíhání, žvatlání, tančení, jedení i pospinkávání. Hraje se v pomalejším tempu, mimiňáci mohou příběh sledovat z klína dospělých a nebo ze vzdálenosti pár centimetrů.

Režisérka inscenace k tomu říká: „Zatím jsme ve zkušebním režimu odehráli čtyři generální zkoušky a tři představení. To nedobré, co se o pro divadlo prý ještě ne dost velkých divácích říká, se nám potvrdilo jen ve dvou případech. A to naši inscenaci vidělo víc než sto pokusných diváků. Máme nadšené reakce a děti půlhodinku divadla vydrží bez problémů, kromě toho my po skončení příběhu nabízíme navíc hernu, při které si mimiňáci mohou šáhnout na většinu věcí, co v inscenaci hrají.“

Miminí divadlo: Kao a Maki si klade za cíl dát nejmenším divákům podněty nejen ke společenskému vývoji, ale také možnost spolupodílet se na rozvoji hry přímo během inscenace, zapojit fantazii a užít si se stejně starými dětmi přirozenou hravost.

Jednoduchý děj je komponovaný jako zážitková podívaná, a to s užitím světelných, loutkových i hudebních prostředků. Nechybí samozřejmě ani živá muzika, kterou složil Mario Buzzi. Autorem výtvarné koncepce je Daniela Mikulášková. V inscenaci hrají Barbora Dobišarová, Kateřina Höferová, Michaela Baladová a Jiří Daniel.

„V Paříži mají rodiče možnost si pro sebe a své ratolesti na podobná představení zakoupit předplatné, je o něj velký zájem, v Brně máme zatím první podobnou inscenaci, ale i to je skvělý posun,” uzavírá Janka Ryšánek Schmiedtová.

Premiéra Miminího divadla: Kao a Maki proběhla 24. června 2016, od nové sezóny je inscenace na repertoáru Divadla Radost v Brně, www.divadlo-radost.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám