Hlavní obsah

Milovníci tetování se sešli v královéhradeckém kině Centrál

Novinky, Michaela Marková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní večer 3. prosince byl v kině Centrál v Hradci Králové věnován přednášce a následnému workshopu souvisejícím s tetováním.

Foto: Michaela Marková
Článek

Kavárna kina se naplnila ještě před oficiálním začátkem. Přednášejícími byli Marek Haltuf a Filip Žabka.

V první části samotné akce hovořil Filip Žabka o historii tetování ve světě i u nás, seznamoval účastníky s významy, které zdobení těla v minulosti mělo. Uvedl, že prvním potetovaným Evropanem byl jeden francouzský námořník jménem Jean Baptist Cabri (přelom 18. a 19. stol.), který byl po ztroskotání své lodě adoptován a tetován domorodým kmenem. Tetovaný člověk se ale objevil už dřív, když James Cook přivezl v 18. století do Evropy potetovaného chlapce. Dříve se tetování šířilo zejména dvěma cestami, a to přes nekalé živly, nebo naopak přes vyšší vrstvy společnosti.

Ve své přednášce Žabka hovořil o tom, že v současnosti je tetování zkoumáno nejen z pohledu výtvarného, ale i z pohledu psychologie a sociologie. Typické pro tyto vědy je spíše negativní pohled na věc - psychologové tvrdí, že tetovaní lidé si zdobením svého těla kompenzují své tělesné nedostatky.

V dnešní době existuje tetování napříč různými profesemi a profiluje se – z různých obrázků pak můžeme poznat, ke které společenské vrstvě vlastník obrázku patří. To se ale musí brát s rezervou, ne vždy jde o stoprocentní určení.

Co se týče bolesti, je individuální. Jsou samozřejmě místa, kde to bolí víc, ale záleží na nás a na našem prahu bolesti. Žabka upozorňoval, že správný tatér musí mít licenci a také povědomí o zdravotních rizicích a charakteristice kůže.

Zajímavou přednášku vystřídalo něco možná ještě zajímavějšího. Filipa Žabku vystřídal Marek Haltuf a na přítomné dobrovolnici všem zúčastněným předvedl aplikaci mikrodermálního piercingu.

V závěru celé akce měli všichni možnost vyzkoušet si práci tatéra. Pomocí profesionálního tetovacího strojku tetovali do kůry pomerančů různé více či méně povedené obrazce a nápisy. Na vše pečlivě dohlíželi Marek s Filipem a tatéři-amatéři si pak domů odnášeli svůj ozdobený pomeranč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám