Hlavní obsah

Milovníci podivuhodného světa řas se sešli na mezinárodní konferenci

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 10. až 13. září se konala na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity již 53. konference České algologické společnosti.

Foto: Beáta Sklářová

Hlavní organizátor konference Mgr. Marek Eliáš, Ph.D.

Článek

Konference byla pořádána s podporou projektu ESF Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace Institut environmentálních technologií (číslo projektu CZ.1.05/2.1.00/03.0100, více informací o projektu viz http://prf.osu.cz/enc/), který je realizován s finanční pomocí EU. Organizační tým konference pod vedením Mgr. Marka Eliáše, Ph.D. sestával z členů Skupiny genomiky a evoluce protistů.

Co se skrývá pod pojmem algologie? Jde o vědní obor zabývající se všemi aspekty biologie řas, neuvěřitelně rozmanité skupiny organizmů zahrnující mikroskopické jednobuněčné formy i obrovské mořské chaluhy dorůstající desítek metrů délky.

Vedle své fascinující tvarové rozmanitosti i klíčové role ve fungování globálního ekosystému jsou řasy pozoruhodné i z hlediska lidského hospodářství. Zejména v posledních letech začíná nabývat na významu použití některých druhů řas pro výrobu tzv. biofuels, to znamená pohonných hmot získávaných z biomasy.

Vedle toho nelze opomenout vzrůstající využití řas v čištění odpadních vod nebo ve výrobě nutritivně významných látek (např. polynenasycených mastných kyselin). Studium řas a jejich aplikací získalo v posledních letech mocné impulzy z rozvoje nových výzkumných přístupů a technologií, zejména molekulární biologie a genomiky.

Všechny tyto aspekty reflektovala i 53. konference České algologické společnosti, která přinesla bezmála padesát přednášek a patnáct posterových sdělení pokrývající celou šíři moderní algologie. Kromě tuzemských odborníků z osmnácti institucí, zahrnujících šest univerzit, pět ústavů Akademie věd České republiky a podniky a firmy z aplikační sféry, se konference zúčastnilo i dvanáct hostů ze zahraničí, a to nejen z přilehlého Slovenska a Polska, ale také z Velké Británie, Kanady, Ruska, Bulharska, Portugalska a Indie.

Reklama

Výběr článků

Načítám