Hlavní obsah

Mikulovská hrobka ožila tangem

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní taneční kreace v dokonalé harmonii s tóny hudebních nástrojů. Takový program nabídla mikulovská Dietrichsteinská hrobka v neděli 5. září.

Foto: Martin Tesařík

Gabriela a Petr Nečasovi v rytmu tanga.

Článek

Vystoupení s názvem Tango Milonguero přilákalo do kaple přes osmdesát diváků. Představili se jim Gabriela a Petr Nečasovi, vítězové Světového poháru a vicemistři Evropy v argentinském tangu, společně s Jiřím Burgetem. Svoje taneční umění předvedli za znění akordeonu, violoncella a bicích nástrojů.

„Tango se zprvu rozvíjelo ve vykřičených domech a teprve postupem času se dostalo do největších divadel, koncertních síní, kostelů a na jazzové festivaly. Módní vlna tanga pak přišla po první světové válce, kdy jej začala hrát spousta souborů, včetně těch československých,“ zmínil Petr Zámečník, který v triu exceloval na akordeon. Smyčec ovládla Pavla Jahodová, perkuse rozezněl tympánista Filharmonie Brno Lukáš Krejčí.

Ani tentokrát umělcům nedovolilo publikum odejít bez přídavku. „Byl to opravdu úchvatný zážitek, nemám slov. Nenechala jsem si ujít ani předchozí koncerty vážné hudby, podle mého by se z programů v hrobce měla stát tradice,“ neskrývala nadšení Jiřina Nešporová z Mikulova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám