Hlavní obsah

Mikulov má bramborovou medaili z krajské soutěže třídění odpadů

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

My třídíme nejlépe 2010. To je název soutěže, ve které Mikulov obstál v konkurenci 72 obcí Jihomoravského kraje a ve své kategorii skončil na čtvrtém místě.

Foto: Dana Smrčková
Článek

Množství vytříděného odpadu na jednoho obyvatele za rok, poměr mezi množstvím vytříděného a komunálního odpadu, dostupnost nádob pro bílé a barevné sklo, zavedení sběru nápojových kartónů a papíru. Podle takových  kritérií se jednotlivé obce bodují.

V kategorii obcí s 2001–10 000 obyvateli loni Mikulov předhonily Čejkovice, Slavkov u Brna a Jedovnice. Zdánlivě si tak o dvě místa ve srovnání s ročníkem 2009 město pohoršilo. Podle Tomáše Hlavenky, ředitele společnosti STKO, která se zabývá svozem odpadů na Mikulovsku, však výsledek není o nic horší.

„Tendence sběru tříděného odpadu v Mikulově je momentálně stagnující. Tedy ani horší ani lepší než v předchozím roce. Město totiž ze svého systému sběru separovaného odpadu formálně vyloučilo podnikatele, aby se nestalo plátcem DPH. Tím se snížilo měřené množství tříděného odpadu v této soutěži. Ve skutečnosti je ho však relativně stejně,“ komentoval výsledky Hlavenka.

Na Břeclavsku posbíraly ve svých kategoriích bramborové medaile ještě Křepice a Novosedly. Druhé místo vybojovala Břeclav. Ve vedlejší soutěži zaměřené výhradně na poměr tříděného a komunálního odpadu zazářilo Dobré Pole, které mezi obcemi do pěti set obyvatel získalo prvenství.

Soutěž obcí financuje Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM. „Cílem projektu je podnítit zájem veřejnosti a obcí o správné nakládání s odpady a zvýšit počet obyvatel v kraji, kteří své odpady pravidelně a důkladně třídí. Do soutěže byly automaticky zařazeny všechny obce, které jsou zapojeny do systému EKO-KOM,“ uvedl Miroslav Marek, ředitel pelhřimovské Agentury Dobrý den, která soutěž zrealizovala.

Další informace jsou k dispozici ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám