Hlavní obsah

Mikulášská nadílka v Celnici

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend 5. a 6. prosince bude ve znamení oslav svatého Mikuláše. Připomenout si tento svátek můžete i v brněnské Celnici.

Foto: Jana Nevosadová

Mikulášský balíček

Článek

Od konce května funguje v areálu vily Löw-Beer v Brně nově zrekonstruovaná budova bývalé celnice. Celnice stojí zhruba uprostřed pozemku mezi vilou Löw-Beer a vilou Tugendhat.

Zajímavou minulost tohoto nenápadného objektu připomíná např. motiv šachovnice na dlažbě dvorku před kavárnou, koňské hlavy u jejího vchodu či přímo v kavárně umístěný elegantní koněspřežný kočár z konce 19. století zapůjčený ze sbírek Muzea ve Šlapanicích. Celnice totiž v minulosti sloužila jako konírna, kočárovna či garáž pro auta.  

V patře se nachází galerie Celnice, ve které je nainstalovaná výstava Poznej světové dědictví UNESCO, která po tomto víkendu končí. Výstava představuje památky a přírodní celky z prestižního Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví. Ústředním tématem jsou skvosty Salcburku.  

V přízemí se nachází stylová kavárna. Návštěvníci kavárny si mohou pochutnat na podzimní nabídce teplých nápojů. Tento víkend jsou pro děti a dospělé připraveny speciální mikulášské balíčky s různými sladkými a slanými dobrotami.

„Návštěvníci se mohou projít po zahradě s výhledem na vilu Tugendhat, navštívit výstavu a ochutnat naši kávu, svařák, punč nebo si koupit dárkově zabalenou mikulášskou nadílku,” říká s úsměvem zaměstnankyně kavárny Veronika Krčmářová.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám