Hlavní obsah

Mikuláš přijede parní lokomotivou

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikuláš přijde předčasně při jízdách parních vlaků - parní jízdy se totiž uskuteční již v sobotu 30. listopadu a v neděli 1. prosince. V čele s lokomotivou Šlechtičnou se zájemci projedou i po Pražském Semmeringu. Čert i Mikuláš nebudou chybět pro hodné i zlobivé děti.

Foto: Jiří Cysař

Šlechtična

Článek

Mikulášské jízdy Prahou

Parní vlak bude vyjíždět z Prahy-Braníka v sobotu 30. listopadu a v neděli 1. prosince. První jízda vyráží na svou trasu v 9:28 hodin - a to v sobotu i v neděli.

Tradice parních jízd k svátku svatého Mikuláše má již letitou historii a děti se jistě moc těší na čerta a Mikuláše. Na sobotu je připravena i večerní jízda noční osvětlenou Prahou po Pražském Semmeringu zakončená v Braníku ohňostrojem.

Pražský Semmering je lidový název pro část trati č. 122, z Prahy-Smíchova severního nástupiště nad Hlubočepy přes Prahu-Žvahov do Prahy-Jinonic. Označení nese podle horské dráhy Semmering v Rakousku mezi Vídní a Štýrským Hradcem, zejména pro její horský charakter, prudké stoupání a dvojici Hlubočepských viaduktů.

Šlechtična 

Lokomotiva 475.1 byla univerzální parní lokomotiva ČSD vyráběná v letech 1947 – 1950 Škodovými závody v Plzni. Pro svůj elegantní vzhled dostala přezdívku Šlechtična. Lokomotiva byla určená pro vozbu dálkových rychlíků, osobních vlaků a také pro dopravu rychlých nákladních vlaků.

Lokomotivka Škoda v Plzni uplatnila při výrobě této řady nejmodernější technologie a konstrukční prvky používané v té době v zahraničí. Stroje 475.1 vydržely v provozu až do roku 1980. K lokomotivě se používaly tendry řady 932.3 a 935.0.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám