Hlavní obsah

Michal Pavlíček hlavní hvězdou píseckého art festivalu Mezi mosty

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Multimediální festival Mezi mosty proběhne ve středu 20. června v prostorách kina Portyč jako neformální součást Píseckého kulturního léta. Kromě rockové hudby festival nabídne i přehlídku fotografických a výtvarných prací - a rovněž hudební vizualizace avantgardního skladatele Vladimíra Hirsche.

Foto: archív

Michal Pavlíček

Článek

Tuzemská hudební veličina Michal Pavlíček do Písku zavítá se svým triem a předpokládá se i účast některého ze škály jeho obvyklých zvláštních hostů. Je pochopitelně hlavním magnetem jednodenního festivalu Mezi mosty a jeho tvorba i úspěchy jsou všeobecně známé.

Nasycen je čtyřčlenná pražská progresivně rocková skupina. Výhradním autorem hudby i textů je nevidomý zpěvák a klávesista Raven (vl. jm. Vladimír Kučera). Na baskytaru hraje spoluzakladatel kapely Ilja Kučera ml., na bicí rovněž člen původní sestavy Pavel Ivanovský, novou posilou je kytarista Zdeněk Divoký. Kapela původně působila na přelomu 80. a 90. let, na scénu se v nové podobě vrací po dvacetileté pauze. Sám Raven má na svém kontě 4 sólová alba.

Domácí scénu zastupuje skupina Primátor Dittrich, která vznikla v Písku v květnu 1980. Za třicetiletou historii prošlo kapelou mnoho výtečných hudebníků a také žánrový projev byl velmi pestrý - od bigbítu, až po heavy metal či pop. Zaskakujícím hostem pro tento večer bude Dan Hubáček (Led Zeppelin Revival, Bratř i Karamazovi...). Na koncertní pódia se nyní vrací s audiovizuálním programem, ve kterém kapela připomíná své slavné artrockové kořeny.

Kontroverzní dívčí kapela Tritonus Priest představuje nový styl - psychotický progressive rock, který v sobě zahrnuje prvky art rocku, jazzu, popu, world music, ale i vážné hudby a elektroniky. Autorské skladby vynikají především originalitou, neotřelé zvukové plochy dotváří výrazné emocionální poselství. Tritonus Priest posouvají hranice hudebního myšlení a dokazují, že současná hudba nezná omezení. Kapelu tvoří Petra Victoria Priester - klávesy, zpěv, autorka skladeb, Lucia Priester - el. housle, zpěva Barbora Priester - kytary, zpěv, efektové nástroje.

Další takřka písecké (ze vsi Třebkov 9) rovněž rodinné hudební minitěleso 2 Generations ve skladbách hojně využívá práci v domácím studiu, takže obě elektrické kytary i dvanáctistrunná elektroakustika jsou při živém hraní i na nahrávkách podbarvovány množstvím programovaných bicích, plochami kláves, to vše místy mixované s reálnými zvuky. Na vystoupení si 2 Generations zvou příležitostně významné hudební hosty, většina repertoáru je stavěna na vlastních kompozicích ze 70. let v současné instrumentaci a aranžích.

Vystupující kapely jako umocňující složku používají velkoplošnou projekci (viz v klipech pod odkazy na videa), či živý přenos obrazu, které vyniknou právě na rozměrném projekčním plátně moderně vybaveného píseckého kina. Vstupenky, které lze zakoupit v předprodejních místech Centra kultury, jsou zároveň místenky. Akce začíná v 18.00, hudební část od 20.00 hodin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám