Hlavní obsah

Mezzosopranistka Lenka Čermáková uvede recitál v Rakousku, od září bude zpívat v košické opeře

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vystoupení během prázdnin nemají jen rockové, popové či folkové kapely, ale také interpreti vážné hudby. Je to i případ mladé mezzosopranistky Lenky Čermákové, která 9. srpna uvede recitál v prostředí barokních prostor Stift-Herzogenburg u augustiniánských kanovníků v Dolním Rakousku.

Foto: Jana Šuplerová

Mezzosopranistka Lenka Čermáková nezpívá v Rakousku poprvé.

Článek

V Rakousku ovšem nezpívá mladá operní diva poprvé. Do okolí St. Pöltenu a Herzogenburgu jezdí pravidelně koncertovat již sedmým rokem. V minulých letech zpívala především duchovní repertoár za doprovodu velkého klasicistního orchestru.

"Moje realizace v operním klasicistním recitálu za účasti hammerklavier mě naplňuje velkou radostí. Je pro mě výzvou," říká Lenka Čermáková, která od příští sezóny nastupuje do angažmá košické opery.

A jaký repertoár jste si pro svůj recitál určený pro rakouské publikum připravila? "Mnohdy je obtížné vybrat repertoár zejména po dramaturgické stránce," říká Lenka Čermáková. "Každý člověk je emocionálně jinak nastavený, a právě emoce jsou mimo jiných  příměsí  rozhodující pro vnímání krásna, které k nám skrze hudební řeč proplouvá a do života přináší nadšení, nostalgii, pocit blaženosti či krásy. Život není nekonečný večírek. Je to cesta. Cokoli na ní nám může kdykoli připomenout, že jsme krásní, nemyslím tím krásu vnější, ale energii, která vyzařuje z každého z nás. Výběr repertoáru by měl vždy směřovat k co nejhlubšímu prožitku posluchače a tedy setkávání s krásnem. S pěveckým repertoárem je to jako s žebříkem. Je třeba najít si ten správný dům, o který jej zpěvák může bezpečně opřít. Když jej opře o ten špatný a vyleze s velkým úsilím nahoru, necítí se doma bezpečně."

Základy recitálu postavila mladá pěvkyně na klasicistních áriích, těžiště však prý budou tvořit virtuózní operní i duchovní repertoár mezzosopránového oboru (W. A. Mozart a J. Haydn), nicméně do programu zařadila i výběr z děl dolnorakouských skladatelů galantního slohu.

Od září nastupuje do košické opery, na jejíž scéně minulou sezónu hostovala. "Vždy mě přitahoval čilý ruch divadelního provozu, jeho dynamický charakter, směsice emocí, vůní a euforické radosti po představení. Fascinuje mě tvůrčí proces se všemi svými klady a zápory, přinášející mnohdy také spoustu komických situací na jevišti i v zákulisí," prozradila Lenka Čermáková.

Ostatně už během studia na brněnské JAMU vytvořila řadu pěkných postav (Dorabella v Cosi fan tutte, Eva ve Veselohře na mostě, La Zia Principessa v Sestře Angelice, Filipjevna v Evženu Oněginovi).

"Na profesioální scéně jsou to role Feneny v Nabuccovi, Maddaleny v Rigolettovi, Mathilda v Dialozích Karmelitek na jevišti košického divadla. V příští divadelní sezóně mě v Košicích čeká Cherubín ve Figarově svatbě a Teresa v Náměsíčné," uzavřela mladá operní pěvkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám