Hlavní obsah

Mezinárodní noc pro netopýry se v Česku uskuteční na téměř padesáti místech

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámější osvětovou akcí zaměřenou na netopýry je Mezinárodní, dříve Evropská, noc pro netopýry. V letošním roce probíhá tato akce na 48 místech České republiky. V těchto dnech se s nadmíru zajímavými letouny můžete seznámit i v Olomouckém kraji.

Foto: Archiv ZOO Olomouc
Článek

Česká republika se letos v polovině srpna připojila k mezinárodní propagační akci na ochranu netopýrů, které se zúčastní 63 zemí celého světa, už po patnácté. Návštěvníci se mohou na 48 místech republiky seznámit s životem netopýrů a jeho zvláštnostmi. Neméně zajímavé budou také ukázky živých netopýrů, ať už trvale handicapovaných, nebo těch, které se během Mezinárodní noci pro netopýry podaří odchytit.

Program Sledování a ochrana netopýrů koordinuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP) za podpory Lesů ČR. "V tomto programu jsme doposud realizovali 110 projektů zaměřených na sledování výskytu netopýrů a vrápenců, ochranu jejich zimovišť a letních sídel a vyvěšování netopýřích budek. Součástí programu je také zvyšování povědomí laické veřejnosti o těchto zajímavých zvířatech," uvedl Petr Stýblo z ČSOP.

Na území České republiky bylo dosud objeveno 25 druhů netopýrů a 2 druhy vrápenců. Toto číslo ale nemusí být konečné, protože informace o netopýrech z mnoha území republiky doposud chybí. Například v loňském roce se podařilo v západních Čechách nově objevit netopýra pobřežního. Mapování výskytu ale není jedinou náplní programu.

Důležitým předpokladem ochrany netopýrů je ochrana míst, kde žijí – zimovišť a letních kolonií. Proto ochránci přírody zajišťují před nezvanými návštěvníky vstupy do štol a jeskyní, kde tito savci zimují, instalují vletové otvory do půdních prostor, kde se ukrývají jejich letní kolonie, či společně s lesníky chrání doupné stromy nebo vyvěšují speciální budky pro netopýry v místech, kde je nedostatek přirozených dutin.

V Olomouckém kraji se první setkání s netopýry uskutečnilo 24. srpna v jeskyni Na Špičáku (okres Jeseník). "Součástí akce byla mimo jiné přednáška a promítání filmu Netopýři ve tmě a odchyt do sítí a ukázka odchycených netopýrů," informovala Evelýna Vozábalová ze správy jeskyně.

Další možnost mohou využít v pátek 31. srpna všichni, kdo se vydají do Branné v okrese Šumperk na hrad a zámek Kolštejn. Ve stejný den se milovníci unikátních letounů setkají v Hranicích. "Sraz účastníků je u Hudebního pavilonu v Sadech Čs. legií na nábřeží Bečvy. Součástí večera bude povídání o životě netopýrů a způsobu jejich zkoumání, ukázka živých netopýrů, fotografování a poslouchání hlasů netopýrů," konstatoval Zdeněk Řehák z Ústavu botaniky a zoologie Masarykovy univerzity Brno, která je spolupořadatelem.

V neděli 2. září pak do parku Michajlov v Přerově zvou na netopýří prezentaci pracovníci ORNIS Přerov. "Jako speciální nabídku sebou budeme mít ultrazvukový detektor, který nám pomůže při identifikaci jednotlivých druhů netopýrů," dodal organizátor Josef Chytil.

Seznam všech akcí  pořádaných na území naší republiky je ke zhlédnutí na Facebooku na stránkách Mezinárodní noc pro netopýry.

Reklama

Výběr článků

Načítám