Hlavní obsah

Mezinárodní konference zaměřená na ochranu přírodního bohatství střední Asie

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katedra biologie a ekologie Ostravské univerzity společně s Institutem environmentálních technologií uspořádaly mezinárodní konferenci “Biodiversity & Nature Conservation in the Middle & Central Asia”.

Foto: Beáta Sklářová

První ročník mezinárodní konference zaměřené na ochranu přírodního bohatství střední Asie.

Článek

První ročník konference zaměřené na přírodní poměry, druhovou bohatost a ochranu přírodního bohatství střední Asie se konal ve dnech 6. až 8. září 2012. Na akci se přihlásilo 53 vědců z 8 zemí (ČR, Polsko, Rusko, Ukrajina, Ázerbájdžán, Tádžikistán, USA a Nigérie). Všichni následně formou prezentací, posterů nebo alespoň umístěním textu v Knize abstraktů přispěli k vysoké úrovni konference. 

Oblast střední Asie byla vybrána proto, že zde již několik let probíhá intenzívní výzkum, na němž participuje i Ostravská Univerzita. Konkrétně RNDr. Vítězslav Plášek, Ph.D. z katedry biologie a ekologie Přírodovědecké fakulty OU navštívil tento region již několikrát a následně publikoval řadu článků o nově nalezených mechorostech. 

Konference začala 6. září registrací účastníků. Následující den probíhaly přednášky a prezentace posterů. Úvodní přednášku prezentoval prof. Arkadiusz Nowak z Univerzity v Opoli a přiblížil region střední Asie pohledem na vegetační kryt. Následně účastníci mohli zhlédnout taxonomicky i ekologicky zaměřená vystoupení dalších přednášejících. Týkala se řas, lišejníků, mechorostů, cévnatých rostlin i živočichů. 

Postery prezentovalo asi 17 vědců a v rámci poster session proběhla i moderovaná diskuse. 

V sobotu 8. září pak probíhaly exkurze do biologicky cenných území ve Slezsku. Nejprve byly navštíveny české lokality – rybník Štěpán a několik maloplošných území na Hlučínsku. Zde byl zaznamenán dílčí úspěch, neboť se účastníkům podařilo nalézt druh rostliny považovaný - dle Červeného seznamu - jako vymizelý druh ČR. Výsledek bude brzy publikován v některém z vědeckých časopisů.

Poté účastníci přejeli do Polska, kde byla exkurze vedena do přírodní rezervace „Góra gipsowa“, tedy Sádrová hora nedaleko městečka Kietrz. 

Do konce roku plánují pořadatelé vydat ještě monografii s příspěvky prezentovanými na konferenci. 

Reklama

Výběr článků

Načítám