Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival Pardubické hudební jaro vstupuje do své 39. sezóny

Novinky, Dana Ehlová

Mezinárodní hudební festival Pardubické hudební jaro vstupuje do své 39. sezóny. V období od 14. února do 14. května 2017 se uskuteční dvacet tři akcí s dramaturgicky rozmanitou škálou koncertů, operních a baletních představení, jazzu, etna a crossoverových projektů.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

39. ročník Pardubického hudebního jara zahájí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem O. Lenárdem a fenomenálním houslistou Janem Mráčkem.

Článek

Pardubické hudební jaro vzniklo v roce 1978 a od roku 2013 ho pořádá společnost Barocco sempre giovane. Festival je členem Asociace hudebních festivalů ČR a Evropské asociace hudebních festivalů EFA. Přestože se tato hudební přehlídka žánrově zaměřuje především na klasickou hudbu, nabízí i široké spektrum všech hudebních slohů. V příštím roce si díky tomu přijdou na své také příznivci jazzu, etna a crossoverových projektů.

Tento mezinárodní hudební festival již tradičně představuje špičkové tuzemské i zahraniční umělce, ne jinak tomu bude v rámci 39. ročníku. Kromě vynikajících domácích sólistů, souborů a těles přijedou umělci z Rakouska, Nizozemska, Spojených států, Ruska, Bulharska a Slovenska.

Během tří měsíců proběhne jedenáct koncertů, operních a baletních představení přímo v Pardubicích a dalších dvanáct akcí mimo krajskou metropoli. Přehlídka zavítá do koncertní sálů, divadel a památkových objektů v Chrudimi, Hlinsku, Přelouči, Heřmanově Městci, Sezemicích, Vysokém Mýtě, Luži, Kameničkách a v Kolíně.

Pardubické hudební jaro 2017 zahájí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Ondrejem Lenárdem a fenomenálním mladým českým houslistou Janem Mráčkem. Zazní houslový koncert P. I. Čajkovského a Dvořákova Symfonie e moll „Novosvětská“.

Slavnostnímu zahajovacímu koncertu bude 14. února předcházet „Prolog festivalu“ - v Multifunkčním centru v Hlinsku vystoupí sopranistka Eva Urbanová spolu s Filharmonií Hradec Králové a dirigentem Davidem Švecem. Program koncertu, složený ze slavných operních árií a předeher, zazní opakovaně na závěrečném koncertu v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích v neděli 14. května.

Festivalové publikum se dále může těšit na Verdiho La traviatu, Rossiniho Lazebníka sevillského, balet Spartakus A. Chačaturjana nebo na koncert s názvem „Rod Stamiců a Pardubice“.

Mezi vrcholy 39. ročníku Pardubického hudebního jara budou zajisté patřit také setkání s Václavem Hudečkem, Dagmar Peckovou, Davidem Ebenem a Schola Gregoriana Pragensis, varhaníkem Alešem Bártou a sopranistkou Olgou Jelínkovou, rakouským klavíristou Paulem Guldou, stejně jako orchestrem Ciganski Diabli, nizozemským souborem Collegium Musicum Den Haag a neposlední řadě s nesmrtelným Laco Deczi & Celula New York. Příznivci festivalu se vydají též po stopách Freddie Mercuryho s crossoverovým pořadem Queen symphonic.  

Vstupenky na festivalové pořady lze koupit už nyní, jejich předprodej byl spuštěn 15. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám