Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival J. C. F. Fischera pokračuje varhanním recitálem Waclawa Golonky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu J. C. F. Fischera se dostává do své druhé poloviny a v pátek 19. července pokračuje varhanním recitálem vynikajícího polského varhaníka Waclawa Golonky v kostele sv. Jáchyma v Jáchymově.

Foto: IMFF (archiv)

Vynikající polský varhaník Waclaw Golonka se představí na Mezinárodním hudebním festivalu J. C. F. Fischera.

Článek

Na programu koncertu budou skladby J. S. Bacha,  F. X. Brixiho, F. Mendelssohna-Bartholdyho, E. Elgara a dalších.

Koncert je zároveň beneficí pro varhany z roku 1875 od varhanářské firmy Steinmayer z Oettingenu v jáchymovském kostele sv. Jáchyma.

O interpretovi

Waclaw Golonka absolvoval v roce 1993 na Hudební akademii v Krakově obor varhany pod vedením prof. T. Nowaka. V roce 1996 ukončil studia na Hochschule für Musik ve Vídni ve varhanní třídě prof. H. Haselböcka. Rozvoj jeho umělecké osobnosti ovlivnila účast na mistrovských kurzech vedených světoznámými varhanními virtuózy (L. Lohmann, M. Schneider, J. Guillou, M. Radulescu a L. Rogg).

Získal 2. cenu v Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro 1994, ve které mu byla udělena také cena za nejlepší interpretaci české soudobé skladby. Je držitelem 3. ceny soutěže Musica sacra v Norimberku 1995 a vítězem soutěže UNISA v Pretorii v Jihoafrické republice 1998.

Jeho repertoár obsahuje díla od raného baroka po současnost. Koncertoval v řadě míst Evropy (katedrály v Chartres, ve Vídni, v Utrechtu, koncertní síně Obecního domu v Praze, ORF ve Vídni, Meistersingerhalle v Norimberku, Národní filharmonie ve Varšavě, Albert Hall v Nottinghamu) a na významných festivalech v Londýně, Berlíně, Kodani, Brně, Krakově aj. Dále se představil v USA, v Jižní Africe a v Koreji při příležitosti kolaudace nových varhan firmy Schuke Berliner Orgelbauwerkstatt.

Uskutečnil četné nahrávky pro Rakouský rozhlas ORF ve Vídni, Bavorský rozhlas, Holandský rozhlas NOS Hilversum a Český rozhlas. Záznamy jeho recitálů na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro byly vysílány v rámci programové výměny Euroradia řadou rozhlasových organizací sítě EBU.

Věnuje se také pedagogické činnosti na Hudební akademii v Krakově.

Recitál Waclawa Golonky v kostele sv. Jáchyma v Jáchymově začíná v 19.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám