Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival Concentus Moravie zahajuje letos v Lysicích

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní zahájení proběhne a první tóny XXIV. festivalového ročníku 13 měst zazní v sobotu 1. června v Lysicích. Vystoupí zde celosvětově renomovaný Quatuor Mosaïques, který doplní vynikající britská sopranistka Ruby Hughes.

Článek

Počet míst, v nichž se festivalové dění odehrává, dávno překonal původní „zakladatelskou třináctku“.

Festival, který pojí krásnou hudbu s prostředím nádherných sálů a zámeckých prostor, uvítá letos umělce a návštěvníky koncertů v Mikulově, Náměšti nad Oslavou, Velkém Meziříčí, Boskovicích, Lomnici, Lysicích, Rájci nad Svitavou, Slavkově u Brna, Miloticích u Kyjova, Moravském Krumlově, Žďáru nad Sázavou, Valticích i na hradě Pernštejně. Hudba rozezní také chrámy a další místa v Brně, Třebíči, Hustopečích, Kyjově, Tišnově, Velkém Meziříčí. Festival zavítá také do rakouského Retzu a Vídně.

Letošní dramaturgie je dílem britského muzikologa a publicisty Tully Pottera a profesorky Barbary M. Willi, všestranné múzické osobnosti, které se domovem stalo Brno. Festivalový ročník nese podtitul „Koncert národů“ a věnuje se hudbě Vídeňského kongresu (1814-1815) a národním hudebním školám.

S úspěchem kongresu, který pořádal kníže Metternich s cílem nově uspořádat Evropu rozkolísanou napoleonskými válkami, to zprvu nevypadalo dobře. Metternich našel strategii, v níž měla hudba hlavní roli a spojila národy. Každodenní plesy, na kterých si sezvaní politikové museli zatančit, nakonec i protivníky přiměly usednout k jednání. Barbara Willi, nejen dramaturgyně, navodí atmosféru rakouské hudební metropole, valčíkovými a písňovými programy, v několika z nich zahraje na cembalo a kladívkový klavír.

Část letošního programu se věnuje národním hudbám v podání smyčcových kvartet, „Nechtěl jsem vytvářet národní programy, spíše jsem navrhl seznam autorů a skladeb a nechal umělcům volnost…“ vyslovil se Tully Potter. „V rámci jednoho festivalu není samozřejmě možné obsáhnout národní hudby v jejich šíři. Snažil jsem se nicméně vybrat takové skladby, které jsou pro jednotlivé státy něčím charakteristické, ať už jsou světově proslulé či méně známé.“

Na festivalu vystoupí 24 kvartet, mezi nimi řada hvězdných souborů - Borodinovo kvarteto, Jerusalem Quartet, Pavel Haas Quartet, Szymanowski Quartet, Modigliani Quartet, Quatuor Mosaïques, London Haydn Quartet či kolumbijské Cuarteto Q-Arte. Další významnou festivalovou osobností je legendární klavírista Alfred Brendel, který se 7. června představí v roli přednášejícího na téma Můj hudební život.

Velkolepým finále letošního festivalu se stane závěrečný koncert ve slavném vídeňském koncertním domě Musikverein. V jeho „Zlatém sále“ vystoupí patronka festivalu Magdalena Kožená spolu s Collegiem 1704 a dirigentem Václavem Luksem s atraktivním barokním repertoárem. Mimořádné finále 24. ročníku zahájí tradici „Koncertů česko-rakouského přátelství“ a předznamená oslavy festivalového čtvrtstoletí chystané na příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám