Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival Concentus Moraviae letos s Hudbou na dlani

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní 25. ročník významného a oblíbeného festivalu se ponese v duchu renesance a baroka, s podtitulem Hudba na dlani. Jako každoročně se bude konat na hradech, v zámcích, kostelech a sálech v pozoruhodných místech Jihomoravského kraje a Vysočiny.

Foto: archiv

Článek

Concentus Moraviae je festivalem klasické hudby, který se koná každý rok v období před začátkem letních prázdnin v bezmála dvaceti lokalitách Jihomoravského kraje a Vysočiny.

Pro všechna z těchto míst představuje festivalový koncert sváteční událost, pojící kouzlo hudby s duchem místa, často s puncem historie. Festival koncentrovaný především na klasiku, akcentuje starou hudbu, pracuje však s přesahem do jiných žánrů. Pokaždé se soustředí na nové téma, a je pro to vysoce hodnocen za přínos oboru. Jako dramaturgové jsou ke spolupráci zvány výrazné osobnosti českého hudebního života, ale i zahraniční muzikologové. Tři desítky koncertů klasické hudby se každoročně konají v průběhu měsíce června.

Organizátoři jubilejního ročníku slibují návštěvníkům „ohňostroj staré hudby“, z něhož si každý vybere. Až na to, že výběr z množství kvalitních nabídek nebývá nikdy snadný.

Mezi prvními koncerty nechybí slavnostní zahajovací koncer. – Hold Antoniu Vivaldimu vzdají Venice Baroque Orchestra Andrei Marcona a rezidenční umělkyně festivalu Anna Fusek. Ve vánočním výběru se dále nabízí virtuózní Francouzi Jean Rondeau a Thomas Dunford nebo pěvecké duo Kchun a jejich program Purgatio ozvláštněný videomappingem.

Vzácné varhany v Polné rozezní Bart Jacobs, potěšení smyslů slibuje opera Alessandro Severo G. F. Händela, přehlédnout ani přeslechnout nelze Françoise Lazarevitche a jeho Les Musiciens de Saint-Julien nebo kamarády z mokré čtvrti Alehouse Boys, překvapením bude hypnotický norský projekt Tidekverv, program Pššt zpěvačky Nory Fischer a kytaristy Marnixe Dorresteina i Bez proudu vystupující Raquel Andueza a Private Musicke.

Červen zdá se být zatím vzdálený, jde však opravdu jen o zdání. Organizátorům a pamětníkům se zase zdá, že je to docela nedávno, kdy v roce 1996 vstoupil Mezinárodní hudební festival Concentus moraviae do hudebního dění svým prvním ročníkem.

Další informace na: www.festivalcm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám