Hlavní obsah

Mezinárodní folklorní festival ve Frýdku-Místku zahájí SĽUK v hale Polárka

Novinky, Jana Matějíková

Mezinárodní folklorní festival, který pořádá statutární město Frýdek-Místek spolu s Dětským folklorním souborem Ostravička, se uskuteční od 13. do 19. června převážně na náměstí Svobody v Místku. Návštěvníky čeká bohatý program, který bude při příležitosti 750. výročí města vyšperkován.

Foto: magistrát FM

SĽUK

Článek

Výjimečné bude již samotné zahájení folklorního festivalu, které se uskuteční v hale Polárka. V úterý 13. června v 19 hodin festival zahájí profesionální slovenský soubor SĽUK – Slovenský ľudový umelecký kolektív – s hudebně-tanečním vystoupením Krížom-Krážom. Soubor patří více než půl století k nejoblíbenějším a nejúspěšnějším interpretům slovenského folkloru. Vstupné je dobrovolné.

„Program festivalu je již kompletní, všechny pozvané soubory se připravují na svou účast na festivalu. Oproti původní sestavě zahraničních souborů došlo ke změnám. Folklorní soubor z Chile bohužel nezískal potřebné finanční prostředky na cestu do Evropy. Povedlo se nám ale pozvat adekvátní náhradu, a to soubor Grupo Folklórico Uninorte z Kolumbie. Na festivalu vystoupí také soubory ze Slovenska, Polska, Dagestánu, Ruska, a představí se také italský soubor metačů vlajek Sbandieratori Ducato Caetani nebo soubor z amerického Utahu. Z českých souborů k nám zavítají Jiskra z Plzně, Žerotín ze Strážnice a Slezan z Českého Těšína,“ vyjmenovala prezidentka festivalu Zuzana Mojžíšková s tím, že zajištěno bude také bohaté občerstvení a posezení u pódia. Vstupné na náměstí se neplatí.

„Hlavní festivalový program se bude odehrávat na náměstí Svobody v Místku, příznivci folkloru si přijdou na své. Chybět nebudou ani letos večerní Lidové veselice, které se při příznivém počasí mohou protáhnout až do brzkých ranních hodin následujícího dne. Pořadatelé znovu odvedli kus práce a připravili atraktivní akci, která nabídne spoustu zábavy všem, dětem i dospělým. Každoročně k nám přiláká spoustu návštěvníků z okolních měst a obcí. Centrum města je plné života a skvělé atmosféry,“ zve na akci primátor Michal Pobucký.

Město každoročně podporuje festival zejména finančně, ale také technicky a organizačně a prostřednictvím svých příspěvkových organizací.

Další letošní novinkou bude i folklorní pohádka pro děti O bačovi, který falešně trúbil v podání cimbálové muziky RukyNaDudy z Frenštátu. Pohádka s interaktivními prvky se odehraje na prostranství u křížového podchodu v sobotu 17. června v 16.30.

„Děti se během ní dozvědí řadu zajímavostí ze života pastýřů v Beskydech, seznámí se s nepříliš známými lidovými nástroji našeho kraje. Měla jsem možnost ji vidět a jsem přesvědčena, že nejen děti, ale i dospělí se u ní dobře pobaví. Pokračovat budou i taneční dílny a pro děti jsou připraveny dílny výtvarné,“ láká Radka Kulichová ze souboru Ostravička.

Za nepříznivého počasí se všechny pořady přesouvají do kina Petra Bezruče. 

Reklama

Výběr článků

Načítám