Hlavní obsah

Mezinárodní Den stromů: oslava barev a krásy přírody

Novinky, Eva Pavelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od 19. století slaví lidé po celém světě Den stromů, svátek oslavující stromy jako jedinečné a nepostradatelné součásti našeho života a naší krajiny. Od roku 2000 se postupně tato krásná tradice vrací i do České republiky.

Foto: Eva Pavelová

Buky v Josefovském údolí v Moravském krasu

Článek

Myšlenka slavit Den stromů pochází ze Spojených států amerických, konkrétně z Nebrasky. Iniciátorem byl novinář J. Sterling Morton, který se významně zasloužil o vysazování nových stromů a keřů ve svém okolí.

Do českých zemí se myšlenka oslavy Dne stromů dostala již v roce 1906, ale tato tradice byla nadlouho přerušena válkami a nástupem komunismu. Naštěstí se postupně tento krásný svátek postupně do našich měst a obcí vrací.

Ve střední Evropě se Den stromů slaví 20. října. Na podzim jsou stromy krásně barevné a přinášejí lidem také své plody. Jsou tedy jako stvořené pro oslavu.

Jedním z míst, kde je letos možné Den stromů oslavit je Ekologické volnočasové centrum Švýcárna v Moravském krasu. Základní článek Hnutí Brontosaurus Modrý kámen zde již třetím rokem pořádá oslavu Dne stromů. Návštěvníky čeká například přednáška a promítání o lesích Moravského krasu, mistr řezbář ukáže krásu dřeva ve své dílně a pro děti bude připravena spousta stromových her.

Letošní Den stromů se koná díky finanční podpoře v rámci projektu Švýcárna přírodě a lidem podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. 

Další informace: www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám