Hlavní obsah

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny navštívila ministerská komise

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnotící komise Ministerstva zdravotnictví ČR pod vedením prof. Romana Prymuly se 19. června seznámila s činností a výsledky Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA). Její členové diskutovali s představiteli vedení FNUSA-ICRC o budoucnosti centra, jeho zaměření i financích.

Foto: archiv FNUSA-ICRC

Ředitel FNUSA-ICRC Pavel Iványi s prof. Romanem Prymulou

Článek

Mezinárodní centrum klinického výzkumu FNUSA navštívili za komisi kromě prof. Romana Prymuly také Ing. Jan Michálek, ředitel odboru přímo řízených organizací MZ, Mgr. Zbyněk Podhrázký, ředitel odboru vědy a lékařských povolání MZ, PhDr. Pavel Doleček, náměstek MŠMT pro vysoké školství, vědu a výzkum, prof. Josef Vymazal z Nemocnice Na Homolce, prof. Jan Žaloudík, senátor a emeritní ředitel Masarykova onkologického ústavu a prof. Aleksi Šedo, děkan I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Členové komise si také prohlédli některé klinicko-výzkumné části Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

„Členy komise jsme seznámili s naší vědeckou činností, jednotlivými výzkumnými týmy, s vybranými projekty, s principem fungování našeho centra a jeho unikátností,” uvedl ředitel FNUSA-ICRC Pavel Iványi, LL.M., MBA. Dodal že je nevyšší čas vyjasnit si, v jakém finančním rámci bude FNUSA-ICRC do budoucna fungovat. „Nikdo nepochybuje o přidané hodnotě našeho mezinárodního centra. Je důležité pro vědu a v jeho klinické části také mimořádně přínosné pro zdraví lidí v širokém okolí Brna.

Zmínka prof. Romana Prymuly v pořadu Interview ČT24 (z 19. 6.) pak svědčí o tom, že diskuze směřuje pro FNUSA-ICRC správným směrem.

„Pokud máte připravit nějakou koncepci vědy a výzkumu, tak samozřejmě musíte zjistit, jaké jsou reálné kapacity. Dneska jsme například byli na kontrole ICRC, což je jedno z největších vědeckých center ve zdravotnictví, kde se diskutuje, jestli objem prostředků byl adekvátní jejich výkonnosti. A já jsem poměrně překvapen, že v té klinické a preklinické části nebo v tom translačním výzkumu opravdu mají excelentní výsledky a bylo by chybou takové zařízení omezit,” řekl mimo jiné Roman Prymula.

Jednání se zúčastnil také ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Ing. Vlastimil Vajdák. „Jsem přesvědčen o tom, že většina našich vědců si zaslouží plnou podporu, a to nehovořím pouze o financích. Unikátnost propojení nemocnice a vědeckého centra v takové míře nemá v České republice obdoby,” řekl.

FNUSA-ICRC bylo založeno v roce 2011. V současné době má 31 výzkumných týmů a řadu unikátních pracovišť jako je projekt Kardiovize Brno 2030, spánková laboratoř - jediná v ČR, která se specializuje na vliv poruch spánku na rozvoj kardiovaskulárních chorob, cerebrovaskulární program, biomedicínské inženýrství s nejlepší laboratoří pro získávání elektrofyziologických signálů v ČR nebo tým srdeční arytmie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám