Hlavní obsah

Městský stadion v Ostravě - Vítkovicích bude slavnostně otevřen

Novinky, Josef Zajíc

V pátek třináctého bude po rekonstrukci v prostorách tak zvané Černé perly v hlavní tribuně stadionu v 18 hodin slavnostně otevřen Městský stadion v Ostravě - Vítkovicích. Ve 20:30 bude následovat výkop mezinárodního fotbalového utkání Česká republika - Srbsko.

Foto: Josef Zajíc

Slavnostní otevření Městského stadionu v Ostravě - Vítkovicích.

Článek

Statutární město Ostrava zahájilo výstavbu jednoho z největších investičních projektů I. etapou "Rekonstrukce Městského stadionu Ostrava - Vítkovice " v září 2012 a ukončilo ji kolaudací v červnu 2013. Zahrnovala výstavbu nové východní tribuny, rekonstrukci hřiště, položení nového trávníku a tartanu, rekonstrukcí komunikací a inženýrských sítí, osvětlením apod. Zhotovitelem díla byl Metrostav a.s. Celková cena I. etapy dosáhla  507 566 447 korun včetně DPH.

Navazující II. etapa rekonstrukce stadionu začala v dubnu 2014 a skončila v září 2015. Soustředila se na výstavbu jižní a severní tribuny, rekonstrukcí západní tribuny a dalších objektů. Zhotovitelem byl Hochtief CZ a.s. V současné době je orientační cena odhadnuta na 477 802 736 korun včetně DPH.

"V současné době má stadion maximální kapacitu 15 000 sedících diváků a splňuje veškeré podmínky a certifikace ke konání národních a mezinárodních sportovních akcí v atletice a ve fotbale. Mítink Zlatá tretra Ostrava má díky stadionu možnost proniknout mezi elitní mítinky Diamantové ligy. Navíc bude Ostrava v roce 2018 pořádat Kontinentální pohár v atletice," informoval primátor města Ostravy Tomáš Macura.

"Městský stadion splňuje také přísná kritéria FAČR, UEFA a FIFA pro pořádání prvoligových, mezinárodních pohárových  fotbalových zápasů. Potvrzením je přátelské utkání mezi Českou republikou a Srbském, které se bude konat v pátek 13. listopadu 2015," dodal Macura.

Ostrava je díky minulým úspěchům Baníku a Vítkovic tradičním fotbalovým městem. Mezinárodní utkání A mužstev bude hostit potřinácté. Poprvé se hrálo na vítkovickém stadionu v říjnu 1949. ČSR tehdy porazila Polsko 2:0 a potěšila tak 38 000 diváků. Naposledy jsme reprezentaci České republiky v Ostravě přivítali v roce 2000 na Bazalech, když Česká republika prohrála se Slovinkem 0:1. Přesto je ostravská dvanáctizápasová mezinárodní bilance kladná: 7 vítězství, 2 remízy, 3 prohry a skóre 26:13.

Pořadatelé upozorňují, že ve stejný den, tedy v pátek 13. listopadu se v hale ARENA Ostrava hraje od 16:30 hokejové utkání mezi Vítkovicemi a Třincem, a tedy je nutné pamatovat na parkování. Doporučují na utkání v kopané přijít raději dříve. Brány stadionu se otevřou již v 19 hodin. Před hokejovým utkáním a po něm i po utkání v kopané, které začíná ve 20:30, bude zesílena místní hromadná doprava. 

Reklama

Výběr článků

Načítám