Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava si v roce 2018 připomíná 170. výročí od zahájení činnosti

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu tvoří deset panelů, dokumentující 170 let Městské nemocnice v Ostravě. Byla slavnostně zahájena v 8:30 17. září 2018 v pavilonu F - Rehabilitační a fyzikální medicíny, Radiologie a zobrazovací metody. Výstava a informace o historii nemocnice potrvá až do 17. října 2018.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 18.9.2018 První panely Výstavy k 170. výročí Městské nemocnice Ostrava

Článek

Zahájení výstavy k 170. výročí od založení Městské nemocnice Ostrava moderovala tisková mluvčí Městské nemocnice Ostrava Andrea Vojkovská. Výstavu s přehlednou historií doprovázenou fotografiemi, grafy a tiskovými zprávami zahájil současný ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

K rozvoji nemocnice za uplynulé čtyři roky až k budoucnosti, především k nové výstavbě chirurgických sálů v jedné z nejmoderněji zařízených budov, se vyjádřil Michal Mariánek, náměstek přimátora města Ostravy.

Přehlednou historii a vývoj medicíny, zdravotních sester a lékařů přítomným sdělil bývalý ředitel František Jurek, který vedl nemocnici 17 let.

Ve svém hodnocení historického vývoje nemocnice konstatoval, že jsou dva pohledy na zdravotnictví. Jeden pohled je ve vývoji systému zdravotnictví, který svým zdravotnickým řádem založila Marie Terezie a zdravotnickými reformami pokračoval její syn Josef II. Druhý pohled je ve vývoji medicíny. Nemocniční zdravotní péče je založená na dvou základních oborech interny a chirurgii. Ty se v průběhu let rozvinuly do dalších příbuzných oborů.

"Od šedesátých let minulého století dochází k technizaci zdravotnictví, ale my bychom měli myslet na to, že náš pacient by se neměl ztratit za haldou tabulkami a grafy potištěných papírů," řekl Jurek.

"Rozvoj zdravotnictví se neměří jen na doktorech různých dnes rozvinutých oborů, ale také na zdravotních sestrách, o kterých napsal MUDr. Jiří Černý: Sestry se nacházejí a zůstanou v první linii při ochraně pacienta. Jsou nositelkami záruky, zlatým fondem intenzivní péče. Sestra je nejdůležitějším monitorem, pak v tom smyslu vyššího řádu, že je vybavena mechanizmem, který nelze napodobit, a kterému se v přeneseném slova smyslu říká lidské srdce. Proto je a zůstane nenahraditelná," dodal Jurek.

Stručná data z historie:

4. července 1477 - první dochovaná zpráva o ostravském špitále v listině Václava Hřivnáče z Heraltic, na Polské Ostravě, kterou daroval kus pole u řeky Ostravice.

1846 - začala stavba první Městské nemocnice v Ostravě

1848 - byla otevřena na místě pozdějšího obchodního domu ASO, dnes               pojišťovna VZP

1885 - zahájena stavba infekční nemocnice na Fifejdách

1891 - uvedena do provozu

14. dubna 1898 - Veřejná nemocnice Františka Josefa v Moravské Ostravě

1. ledna 1992 - Městská nemocnice Ostrava , příspěvková organizace

2018 - 170. výročí založení Městské nemocnice Ostrava

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám