Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava má nový operační sál

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 27. ledna byl v Městské nemocnici Ostrava za přítomnosti jejího ředitele Petra Uhliga, náměstka primátora města Ostravy pro zdravotnictví Zbyňka Pražáka a primáře oddělení ORL Ivo Slezáčka slavnostně uveden do provozu nový operační sál pro oddělení otorinolaryngologie - ušní, nosní, krční.

Foto: Josef Zajíc

Městská nemocnice Ostrava. Nový sál ORL.

Článek

Nový operační sál vznikl v nevyužívané části 1. patra pavilonu H3. Prostory nového operačního sálu bezprostředně navazují na první operační sál a lůžkové oddělení ORL.

„Díky dvěma sálům rozšíří oddělení ORL spektrum svých operačních výkonů, samozřejmě navýší množství provedených plánovaných operací a dojde tak ke snížení čekacích lhůt. Například u operace štítné žlázy je aktuální čekací lhůta u neakutních pacientů až tři měsíce. Zkrátit by se mohla na polovinu. Tento sál bude sloužit nejen pro potřeby oddělení ORL, ale také neurochirurgie, a to pravidelně dvakrát týdně,” řekl při slavnostním uvedení do provozu ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

V prostoru nového operačního sálu byly provedeny vnitřní stavební a dispoziční úpravy a také výměna vnitřních rozvodů a instalací. Nové je osvětlení a topná tělesa. Rovněž nová je klimatizace, která vyhovuje nejen pacientům, ale také ošetřovatelskému týmu.

Nový je také zdravotnický a kancelářský nábytek. Stavebně bylo také upraveno zázemí nového operačního sálu - denní místnost pro personál i moderně řešený dekontaminační sklad zdravotnického materiálu. Modernizovány byly také hygienické filtry, přes které personál prochází do obou operačních sálů.

„Na oddělení jsem od roku 2006. Pracovali jsem jen v jednom sále. Nyní máme lepší podmínky. Ročně provedeme 1200 operací. Tím, že máme sál navíc, budeme moci udělat operací asi o polovinu víc a čekací doba bude menší. V těchto nových podmínkách plánujeme, že budeme využívat nový operační mikroskop. Další špičkový přístroj - již dříve zakoupenou CT navigaci - budeme používat k endoskopické endonazální chirurgii dutiny ústní i dutin přínosových. Zakoupenou neurostimulaci používáme při operaci štítné žlázy a onkologických operacích v oblasti hlavy a krku. Nově se také připravujeme na rozvoj onkochirurgie v oblasti ORL,” vysvětlil primář oddělení Ivo Slezáček.

„Práce provedl vítěz veřejné zakázky, ostravská společnost 1. Realizační s.r.o., za 11,5 milionu korun. Peníze byly hrazeny z Fondu pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava, do kterého byla od roku 2016 uložena již 1 miliarda 155 milionů. Aktuálně  je ve fondu 574 milionů korun. Na oddělení ORL pracuje 8 lékařů a 23 sester. Měsíčně provedou v průměru až 100 operací. Díky dvěma sálům jejich počet naroste nejméně o polovinu,” dodala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Městské nemocnice Ostrava

Související témata:

Výběr článků

Načítám