Hlavní obsah

Město Albrechtice utužovalo přátelství s Poláky

Novinky, Petra Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádně veselo bylo po celou sobotu 20. července v sadu Bedřicha Smetany ve Městě Albrechticích. Stovky místních obyvatel, ale i přespolních tam utužovali přátelství s vyslanci partnerské polské obce Komprachtice. Velkolepé setkání bylo pojmenováno příznačně Česko-polské přátelství 2013.

Foto: Petra Veselá

Město Albrechtice utužovalo přátelství s Poláky

Článek

Když se v sobotu odpoledne z albrechtického parku na okraji města ozvaly první tóny kapely Rock Girls & Man, která se ujala hudebního doprovodu zábavným odpolednem, vypadalo to nad městem v tu chvíli všelijak. Chvilku sluníčko svítilo a pak zase ne. I kdyby ale z nebe trakaře padaly, cíl místních obyvatel byl jasný - přivítat zástupce partnerské obce Komprachtice z Polska se vší parádou.

„Tady už se na ně všichni těšíme. To víte, vídáme se jednou za čas a je to pro nás vždy velká radost a sláva,“ svěřila se místostarostka Města Albrechtice Jitka Hanusová. Vše ale klaplo podle plánu, a tak již před 16. hodinou byli vzácní hosté přesně tam, kde je Albrechtičtí chtěli mít.

„Tady v parku jsme se setkali proto, abychom si trošku mezi sebou zasoutěžili, ale nebojte, o nic vážného nepůjde. Bude legrace,“ podotkla s úsměvem albrechtická místostarostka. Tou dobou už místní park okupovaly stovky zvědavců a také obchodníků se stánky s dobrotami, hračkami i upomínkovými předměty a dorazila i všelijací kejklíři a lidé od kumštu. Jednoznačně, bylo se na co koukat.

V půl páté přišla velká chvíle. Průvodce programem, známý rozhlasový a televizní moderátor Jiří Veselý se ujal slova a odstartoval soutěžní klání, které mělo rozhodnout o tom, zda jsou rychlejší, bystřejší, pohotovější a zábavnější Albrechtičtí nebo Komprachtičtí. Dva šestičlenné týmy, hosté v červených tričcích a domácí v modrých, nastoupily na scénu. Děly se všelijaké věci; běžela se štafeta se syrovým vejcem na lžíci, tančilo se s balónky zavázanými kolem nohou, na jazyky se motaly provázky s kostkami cukru na konci.

„Je tady výhoda domácího prostředí a tu teda nehodláme podceňovat. A kdybychom nevyhráli, nevadí, hlavně, že se dobře pobavíme,“ shrnul za polské Komprachtice Jan Przywara.

Chvilku měli navrch hosté a chvilku zase domácí, jenže se stalo něco, s čím nikdo nepočítal. I když to vypadalo na vítězství místního týmu, ten se svého posledního bodu dobrovolně vzdal ve prospěch hostí z Polska. Soutěžní klání nakonec tedy skončilo remízou a po rozdání dárků milým hostům došlo dokonce i na tradiční výměnu triček.

„Tahle chvíle mě velmi dojala. Tady aspoň vidíte, že k sobě máme opravdu blízko,“ shrnula Česko-polské přátelství 2013 místostarostka Města Albrechtice Jitka Hanusová.

Úplný závěr příjemného setkání pak patřil velkolepé taneční party, včetně ohňové show, se spoustou dobrého jídla a pití. Nezbývá než doufat, že Albrechtičtí Komprachtickým jejich návštěvu brzy oplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám