Hlavní obsah

Méně známá část tvorby Václava Houfa v Café Práh ve Vaňkovce

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský výtvarník představuje „osobní, psychoterapeutický komiks“ Apokrisa z let po roce 1968 a ilustrace k s-f próze spisovatele Josefa Souchopa

Foto: © Václav Houf
Článek

Vernisáž výstavy Apokrisa aneb Svoboda je uvnitř a Laskavý nezájem se konala 9. října v rámci Dnů duševního zdraví ve velkém sále Café Práh, Vaňkovka 1. Uvedla ji Jana Vránová, osobní glosou doprovodil Zeno Kaprál.

„Tvorbu Václava Houfa sledoval jsem pozorně v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Nalézal jsem v ní, k svému potěšení, potměšilé návody k zacházení s atributy té mrzuté doby.“ Těmito slovy uvedl básník vlastní pohled na tvorbu známého ilustrátora, scénografa a grafického designéra, žijícího a tvořícího v Brně.

Výstava představuje prakticky bezeslovný „komiksový příběh“, který autor sám označuje jako „komix-nekomix a příběh-nepříběh“. Návštěvníky si podmaní nejen ztvárněním magické s-f atmosféry, ale samozřejmě snadno rozpoznatelným, invenčním, hravě rozverným rukopisem Václava Houfa.

O svém nekomixu a nepříběhu sám říká: „Vznikal od roku 1972 dlouho a s dlouhými pauzami. Poháněn vnitřním přetlakem z rozporu mezi tím, co jsme chtěli, a tím, co jsme skutečně žili. Z rozporu mezi slovy a činy...  Apokrisa aneb Svoboda je uvnitř – osobní, psychoterapeutický komiks z osmdesátých let o tom, že létat je snadné a padat ještě snadnější.“

Bezprostředně s tím jsou spjaty ilustrace k s-f románu Josefa Souchopa Laskavý nezájem, vydaného v brněnském nakladatelství BLOK (1986). Odvozeny a modifikovány byly právě z předchozího Houfova „osobního komixu“. Ilustrace se setkaly se svérázným a originálním viděním i vtipem spisovatele Josefa Souchopa.

Pojetí psaného a obrazově ztvárněného tu harmonicky ladí. Autor prózy byl ostatně jedním z mála, kteří již dříve Houfovy s-f komiksové obrázky viděli. Děj románu má jednoduché jádro: Dívka Apokrisa prchá před mrchomašinami a vesmírnými nestvůrami, které se chtějí zmocnit jejího srdce. To by umožnilo nadvládu na obyvateli Země. Již sám název knihy Laskavý nezájem, může být vnímán nejen obecně symbolický, ale symbol vystihující atmosféru normalizačních let

Na výstavě, jak bylo plánováno, měl být nejen výtvarník Václav Houf, ale také spisovatel Josef Souchop. Nebyl. Nedlouho před vernisáží přišla naprosto nečekaná zpráva zarmucující nejen rodinu, ale i mnoho kamarádů. Pepík Souchop dne 16. září náhle zemřel.

Komorní výstava s-f komiksů známého brněnského grafika, ilustrátora, designéra Václava Houfa (1949) je tak současně i malou pietní vzpomínkou na spisovatele, dramatika, dramaturga a básníka Josefa Souchopa. Potrvá do 30. listopadu. Otevřeno od 10 do 17 hodin v pracovní dny. Vstup na požádání u baru Café Práh, Vaňkovka 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám