Hlavní obsah

Memoáry Olgy a Waldemara Matuškových nejsou jen pohledem za kulisy, přinášejí silný příběh

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Knižní memoáry slavných osobností se obvykle těší mimořádnému zájmu. Další z řady těch vyhledávaných se v tuzemsku nedávno stala kniha Waldemar a Olga: Zákulisí našeho života, jejíž autorkou je Olga Matušková. Zajímavý pohled za kulisy šoubyznysu však není zdaleka vše, co tato publikace přináší.

Foto: archiv autora

Fotografie z titulní strany knihy, kterou vydalo dobříšské nakladatelství NUAL s. r. o.

Článek

Kniha má nosný obsah, téměř čtyři sta stran a obrovské množství fotografií. Vznikala už před časem z momentálního rozpoložení a potřeby Waldemara Matušky vyjádřit se k určitým kontroverzním skutečnostem. Díky tomu se o ní mluvilo už dlouho před jejím samotným vydáním.

Byla to právě Olga Matušková, která zarámovala manželovy vzpomínky do příběhu jejich vztahu, společné práce i peripetií, jimiž si tady i v Americe prošli. A je to zajímavé čtení. Je v něm hodně jak o soukromí slavné dvojice, tak o tehdejších poměrech v českém šoubyznysu. Doby to nebyly lehké ani pro umělce snažící se projevit  - byť už humorem či náznakem - nespokojenost s tehdejším režimem.

A protože je to kniha ryze osobní, nechybějí ani Matuškovy názory na některé kolegy z branže, kteří ho jednoduše už před lety zklamali a s nimiž už nechtěl nic mít. Vedle toho se ale čtenář také dozví, jakých kolegů si zpěvák vážil, s kým kamarádil a proč tak rád vystupoval s kapelou K. T. O.

Kniha Zákulisí našeho života je jednak mozaikou Waldemarových promluv a názorů, jednak vzpomínek jeho věrné souputnice Olgy, která dala knize řád a styl. Autorka této velké knižní story vládne vůbec vypravěčským kouzlem, jež nutí čtenáře knihu jen tak neodložit, a to je velká devíza této publikace.

K atraktivitě knihy přispívá rovněž přiložené CD se 14 písničkami stejně jako obrovské množství fotografií, mnohdy předtím nepublikovaných, ukázky z recenzí a dopisů nebo nejrůznější citace z tisku nejen českého.  A pak má knížka naprosto famózní grafické zpracování, což spadá na vrub Waldemara Matušky juniora. Zároveň si nelze občas nevšimnout nevychytaných prohřešků proti češtině, ale to je jen "detail" oproti tomu, co kniha přináší a jak na čtenáře zapůsobí v celé své síle.

Byl to zajímavý život, řeknete si, ale závidět Olze Matuškové asi nebudete. To, co k Waldemarovi cítila, to, jak jí chybí, je z knihy více než patrné a je doteď vidět na jejích smutných očích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám