Hlavní obsah

Měl baron Kast na zámku v Mníšku pod Brdy domácí kino?

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Mníšku pod Brdy představuje návštěvníkům mnoho zajímavých předmětů, které zachycují technický pokrok moderního věku 19. a počátku 20. století. Většinu z nich lze spatřit při návštěvě soukromých pokojů posledních majitelů na druhém prohlídkovém okruhu zámku.

Foto: Anna Čelouchová

Prohlížečka fotografií mníšeckého pána.

Článek

Poslední stálí obyvatelé mníšeckého zámku, manželé Kastovi, se narodili ve druhé polovině 19. století, době, která přinesla obrovské množství vědeckých objevů a technických vynálezů. Od využití elektřiny, přes telegraf a telefon, válečkový fonograf a gramofonové desky až po fotografii a filmovou kameru.

Je samozřejmé, že ani šlechta nebyla od vnějšího světa izolována. Stejně tak jako dnešní děti běžně používají to, co jejich rodiče ještě neznali, i tehdy nová generace se zaujetím pronikala do všeho nového a moderního. Ani pan baron Theodorich Kast a jeho žena hraběnka Terezie nebyli výjimkou a na vybavení jejich pokojů je to znát.

Do zámku v Mníšku se nastěhovali před první světovou válkou a v místnostech, které běžně obývali, se obklopili moderními předměty. Poslouchali fonograf, rádia i gramofony, používali telefon i fén na vlasy, jezdili automobilem a zejména paní hraběnka byla náruživá fotografka. Fotila velkým fotoaparátem se stojanem i cestovní přístrojem, který se dal složit do kufříku. Naučila fotit i své dva nejstarší syny a společně pak zachytili velkou soustu snímků z rodinného života.

Zámecký pán aktivním fotografem nebyl, ale jistě byl vděčným divákem a prohlížečem. To nás může napadnout při vstupu do jeho velké koupelny, kterou využíval jako svou obývací a odpočinkovou místnost. Pod oknem je vystavena velká dřevěná hranolová skříňka sloužící jakožto ruční prohlížečka fotek. Do otočného systému uvnitř skříňky se přichytilo několik fotografií a kolečky po stranách se snímky přetáčely. Pozorovatel se díval dovnitř dvěma kukátky s jednoduchými zvětšovacími skly a dokonce měl dojem prostorového vjemu.

Domácí kino to tedy ještě není, ani prohlížečka diapozitivů, ale působí vlastně jako stereoskop, přístroj na prohlížení trojrozměrných obrázků. Jeho princip spočívá na prohlížení dvou plošných fotografií stejného místa nebo postavy naráz, ovšem pořízených z malinko posunutého úhlu. 

Každé oko vidí kukátkem jednu fotografii a díky speciální konstrukci přístroje pak má divák dojem plastického obrázku. S překvapením si uvědomíme, že prapočátky 3D snímkování a filmování už můžeme spatřit dokonce v těchto časech.

Prohlídku mnoha zajímavých moderních vymožeností zámeckých pánů může návštěvník Mníšku také spojit se zajímavým, poutavým a netradičním výkladem, který každý víkend nabízíme na speciálních kostýmovaných Prvorepublikových prohlídkách s vnučkou paní hraběnky. Průvodkyně v roli jedné z vnuček paní hraběnky Terezie představí život své babičky a dědečka v době první republiky a prozradí i fakta a zajímavosti, které se na běžných prohlídkách nedozvíte.

Výběr článků

Načítám