Hlavní obsah

Mateřská znaménka prohlédnou bezplatně ostravští lékaři v Poliklinice Agel

Novinky, Lucie Drahošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechat si zkontrolovat mateřská znaménka budou moci zájemci z Ostravska a okolí ve středu 26. září, a to v kožní ambulanci Polikliniky Agel Ostrava na Tyršově ulici. V rámci Dne melanomu, tedy jednoho z druhů rakoviny kůže, budou prohlídky po celý den bezplatné.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

„Lidé všech věkových kategorií mohou naši kožní ambulanci navštívit od 7 do 15 hodin. Připraveno pro ně máme jak samotné vyšetření, tak i odborné poradenství k prevenci vzniku kožních nádorů a k ochraně před sluncem,“ říká ředitelka Polikliniky Agel Ostrava Bogna Jiravská-Godula s tím, že vyšetření je zcela bezbolestné, trvá jen několik minut a je zdarma. Lékaři příchozím zároveň poradí, jaké znaménko na kůži nechat a které je lepší chirurgicky odstranit.

Melanom, tedy jeden z typů rakoviny kůže, je jedním z nejčastějších zhoubných nádorů, který v Česku ročně způsobí zhruba 300 úmrtí. Celosvětově je v souvislosti s rakovinou kůže odhadováno na 48 000 úmrtí ročně, přičemž právě zhoubný melanom způsobuje 75 % všech úmrtí spojených s rakovinou kůže.

Melanom lze přitom velmi snadno a spolehlivě odhalit a v počátečních fázích je možné tento druh rakoviny léčit s velkou úspěšností. Léčba melanomu zahrnuje chirurgické odstranění nádoru a následnou chemoterapii, imunoterapii nebo radioterapii. Zásadní je ale prevence a včasná diagnostika, kterou však mnozí lidé podceňují nebo odkládají.

„Cílem našich Dnů melanomů, které pravidelně vyhlašujeme několikrát ročně, je upozornit na hrozby spojené s tímto druhem rakoviny. Zároveň chceme naučit návštěvníky této preventivní akce, aby sledovali svá mateřská znaménka, a odborně jim poradit, v kterých případech je lepší vyhledat a konzultovat podobu znaménka s kožním lékařem,“ uzavírá Radka Vykoukalová, kožní lékařka Polikliniky Agel Ostrava.

Akce Den melanomu proběhne v kožní ambulanci Polikliniky Agel Ostrava na ulici Tyršova 34 ve středu 26. září od 7 do 15 hodin a zájemci se jí mohou zúčastnit i bez předchozí objednávky či doporučení lékaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám