Hlavní obsah

Masopustní průvod prošel centrem Ostravy, kozla a basu nic nezachránilo

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední masopustní den, tedy v úterý 21. února připravili pracovníci Ostravského muzea masopustní rej v centru Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Oheň (Markéta Palowská) a voda (Andrea Węclarzyková), iniciátorky ostravského masopustu.

Článek

Masopustní rej a bohatý program pro občany a návštěvníky centra Ostravy připravili pracovníci Ostravského muzea sídlícího na Masarykově náměstí v Ostravě.

Scénáře a režie se chopila etnografka Ostravského muzea Mgr. Markéta Palowská vystupující jako oheň spolu s Bc. Andreou Węclarzykovou, která celou akci realizovala, produkovala a vystupovala jako voda. Při zahájení v 15.30 hodin se přidal další živel - studený vítr.

Ke spolupráci si organizátoři pozvali pěvecké, taneční a divadelní soubory. Zatančily ostravské folklórní soubory Hlubinka a Dětský soubor Heleny Salichové.

Po zahájení se rej masopustních masek, za všeobecného veselí a hudby Muzikantů z Polanky, vydal na cestu po významných architektonických a kulturních místech centra Ostravy. Prošel z Masarykova náměstí po ulici 28. října, Sokolské ulici, kde na Kuřím rynku (Jiráskovo náměstí) se k hudbě a tanci přidávali další občané. Malé děti si mohly sáhnout na starého kozla vedeného na porážku, na medvěda a další masky provázející rej.

Veselící se dav prošel Husovým sadem v okolí Evangelického Kristova kostela. Zastavil se ve známém kulturním a společenském centru Antikvariátu Fiducia, mířil po Nádražní ulici okolo Stodolní k náměstí Dr. E. Beneše a zpět na Masarykovo náměstí. Rej se zastavil u kulturních stánků centra Ostravy - u divadla Jiřího Myrona a divadla Antonína Dvořáka sousedícího s Domem knihy Librex.

Na Masarykově náměstí připravili členové sboru dobrovolných hasičů z Pustkovce žalobu na starého kozla, který již nefungoval, jak měl. Obhajoba nepomohla a tak veřejný soudce rozhodl, že starý kozel bude utracen, aby udělal cestu mladému. (Pořadatelé ovšem upozorňují, že v průběhu masopustu nebylo zraněno žádné zvíře.)

Členové známého souboru Bílé divadlo předvedli historii již ohrané, nemocné basy, kterou se aktivně snažil zachránit doktor se zdravotní sestřičkou (Lukáš a Žaneta z Muglinova), ale ani jemu se basu nepodařilo zachránit. Umřela. Byla veřejně pohřbena za přítomnosti mnoha ostravských občanů.

Masopustní den se v úterý 21. února vydařil. I když foukal silný vítr a teplota se pohybovala mezi 2 až 4 stupni Celsia. Závěr masopustu navštívilo hodně ostravských občanů, které teď čeká 40 dnů půstu až do příchodu Velikonoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám